The Flaming Lips *

WITH LITTLE HELP FROM THEIR FRIENDS – In het heelal van Wayne Coyne is het alle dagen bal, en wanneer hij samen met The Flaming Lips een nieuwe dans inzet, schieten ballon- en confettiaandelen meteen de hoogte in. Meestal toch.

The Flaming Lips and Heady Fwends

psychrock

Bella Union

Volgens de geruchten zou er diep in de Amazone een kolonie bestaan, maar wij moeten de eerste onverzadigde Flaming Lipsfan nog tegenkomen. Alsof de schier eindeloze stroom albums, concerten en ep’s niet volstaat, bestookt de groep haar volgelingen onophoudelijk met documentaires, remixes, samenwerkingen, coverprojecten, simultaan af te spelen YouTubesingles (trefwoorden: two, blubs en fucking) en gelimiteerde memorysticks – de laatste, Gummy Song Fetus, verpakt in foetusvormige gummiblubber. Ook deze The Flaming Lips and Heady Fwends zag initieel het licht als een extraatje in beperkte oplage, maar de genummerde vinylversie bleek op de jongste Record Store Day zo in trek dat de fijne lui van Bella Union met een download- en cd-formaat de zwarte markt verlichten.

Verwacht geen tweede Embryonic, en al helemaal geen vervolg op The Soft Bulletin, maar een verzameling haastig in elkaar gedraaide jams – with a little help from friends als Neon Indian, Edward Sharpe and the Magnetic Zeros, Prefuse 73 en… Kesha. Jawel, de uit peroxideshampoo en hysterische elektropop opgetrokken Britneykloon mag samen met vrolijke hiphopfrans Biz Markie figureren op 2012 (You Must Be Upgraded), een flauw excuus om de riff van 1969 van The Stooges door een industriële mangel te halen. Op papier zit er iets moois in een onderonsje met Bon Iver, helaas blijft Ashes in the Air steken in een te lang uitgemolken marsje met gratuite echo’s naar The Thin White Duke. Jim James van My Morning Jacket en Tame Impala, rockers die van nature in hogere sferen verkeren, komen beter uit de verf: That Ain’t My Trip demonstreert waarom The Flaming Lips dé orkestkeuze zijn om het feestje op te luisteren wanneer de klok Apocalyps slaat, en tijdens Children of the Moon worden op een uitslaand vuurtje paddo’s gestoofd. Met de bijdrages van Yoko Ono en Nick Cave zullen we u niet vervelen – dat doen ze zelf al genoeg – en van The First Time I Ever Saw Your Face met Erykah Badu onthouden we vooral de hetze over de videoclip. Alleen de echte aficionado’s tasten bij deze in de buidel, occasionele liefhebbers wachten tot later dit jaar, wanneer de Lips alweer een nieuw offensief plannen.

DOWNLOADTIP

Children of the Moon

That Ain’t My Trip

Helping the Retarded to Know God

Jonas Boel

Partner Content