23.30 – CANVAS

‘Brilliant’ ‘I’m afraid I was very, very drunk.’ ‘This week I have been mostly eating Prozac!’ ‘With my reputation?’ ‘Suit you, sir!’ ‘Boutros Boutros Ghali!’ Enzovoort… Geen enkele andere sketchshow heeft zoveel oneliners en catchphrases opgeleverd als The Fast Show, de legendarische Britse comedyreeks waarin de personages elkaar sneller opvolgen dan onfrisse gedachten in het boek van Jean-Marie Dedecker. Vanaf deze week zendt Canvas The Fast Show opnieuw uit, zodat een heel nieuwe generatie kennis kan maken met Rowley Birkin QC, Billy Bleach of The Brilliant Kid. Nnnice!

Het trio achter The Fast Show, Paul Whitehouse, Charlie Higson en Harry Enfield, kent elkaar al van op de universiteit. Na hun studies werkten de eerste twee een tijdje als klusjesman, terwijl Enfield probeerde rond te komen als komiek. ’s Avonds kwamen ze samen op café om moppen te verzinnen.

Toen Harry Enfield een eigen show kreeg op de BBC, vroeg hij aan zijn vrienden om mee te helpen schrijven. Harry Enfield and Friends werd voorgesteld aan de pers via een aantal korte fragmentjes die snel na elkaar waren gemonteerd. Higson en Whitehouse stonden erbij, keken ernaar en vonden dat de snelle versie eigenlijk beter was dan het origineel: het idee voor The Fast Show was geboren.

Ondanks de fenomenale populariteit van The Fast Show in Groot-Brittannië hielden de makers er na drie seizoenen en twee Christmas Specials mee op. In 2000 volgde er nog een driedelig afscheid, The Last Fast Show Ever. Er kwamen wel wat spin-offs: de hele crew ging twee keer de hort op met een grootse zaalshow, Lord Ralph Mayhew kreeg samen met zijn werkman Ted een eigen tv-film, Ted and Ralph, en zowel Swiss Toni als Billy Bleach mochten opdraven in een eigen serie.

De BBC gebruikt clips uit The Fast Show als leerstof tijdens trainingsdagen voor Britse managers, omdat ze kunnen dienen om het ijs te breken. Which is nice.

Een van de grootste fans van The Fast Show was Johnny Depp. In 2000 kreeg hij een gastrolletje in The Last Fast Show Ever, al een klant van de Suit You-kleermakers. In een deleted scene op de Pirates of the Caribbean-dvd zegt Depp ook ‘I’ll get me coat’, een van de oneliners uit The Fast Show.

Het Leven Zoals Het Is: De Zoo Tweede seizoen van de docusoap over de Zoo van Antwerpen. Zie ook vrijdag (20.05 – één) l Hitlers Familie Documentaire over de verwanten van Hitler, waar altijd een waas van mysterie rond heeft gehangen (20.50 – Canvas).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content