THE FALL

'Meteen na THE FALL is JAMIE DORNAN (l.) gevraagd voor Fifty Shades of Grey', zegt regisseur Jakob Verbruggen. 'Ik vermoed dat er wel een link is, ja.'
Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Zaterdag 14/3, 22.35, NPO2

Na het Verenigd Koninkrijk, Amerika, Canada, Australië, Duitsland, Estland, Israël, Nieuw-Zeeland, Italië en zowat heel Latijns-Amerika en Oost-Europa begint nu ook Nederland The Fall uit te zenden, de BBC2-reeks uit 2013 – en de internationale doorbraak van regisseur Jakob Verbruggen, die na Code 37 naar het buitenland trok. Mocht u de reeks bij ons gemist hebben: het is het kat-en-muisspel van een seriemoordenaar in Belfast, gespeeld door Jamie Dornan, en de politieagente die diens moorden onderzoekt, een rol van Gillian Anderson. Opmerkelijk: was The Fall twee jaar geleden nog ‘de reeks met die ene van The X-Files‘, dan is het nu ‘de reeks met die ene van Fifty Shades of Grey‘. ‘I don’t make love. I fuck. Hard.’ Die Jamie Dornan, inderdaad.

Nu we de reeks nog eens opnieuw hebben gezien, viel op dat de verdoken psychopaat die Christian Grey is op zijn minst in het verlengde ligt van de rol die Jamie Dornan in TheFall speelde.

JAKOB VERBRUGGEN: Daar zit wel iets in, ja. Het is alleszins de reeks die hem heeft gelanceerd als acteur. Met de producers was ik op zoek naar een geloofwaardige moordenaar, toen we een voormalig Calvin Klein-model op de audities zagen passeren. Hij heeft me bij The Fall aangenaam verrast: de kille, emotieloze psychopaat die hij neerzet, klopt wel met de reeks. Meteen daarna is hij gevraagd om Christian Grey te spelen in Fifty Shades of Grey: ik vermoed dat er wel een link is tussen die twee personages.

Jij regisseerde hem wel beter: pas in Fifty Shades of Grey viel ons op dat hij het charisma van een dooie vis heeft.

VERBRUGGEN: Ik heb Fifty Shades of Grey nog niet gezien – staat nog op mijn todolijst. Maar bedankt voor het compliment. Denk ik. (lacht)

Ook voor jou heeft The Fall aardig wat deuren geopend: je paste voor het tweede seizoen, maar mocht de plas oversteken om twee afleveringen van het Amerikaanse The Bridge te regisseren.

VERBRUGGEN: Een remake van de Deens-Zweedse reeks, maar dan verplaatst naar de brug tussen Texas en Mexico. Demián Bichir, de mannelijke hoofdrol, is zowat acteerroyalty in Mexico. Diane Kruger, bekend van Inglourious Basterds (2009), speelt de agente aan de andere kant van de grens. Ik zat er in goed gezelschap, kortom. Heel plezant om te maken, maar ik ben niet zeker dat ik het opnieuw zou doen. In dergelijke producties ben je toch vooral een deel van het geheel. Echt je stempel drukken, dat lukt beter in een reeks als The Fall. En dat is toch iets bevredigender.

Dat mag je ondertussen opnieuw voor BBC2 doen: met London Spy ga je je tweede Britse minireeks regisseren.

VERBRUGGEN: De dag na de opnames van The Bridge ben ik naar Londen gevlogen om met de schrijver af te spreken, Tom Rob Smith, de schrijver van de bestseller Child 44. Die serie heeft zowat de omvang van The Fall: vijf afleveringen van een uur. Opnieuw een mooie cast ook: Ben Whishaw, bekend van Perfume: The Story of a Murderer (2006) en Skyfall (2012), speelt de hoofdrol. Charlotte Rampling en Oscarwinnaar Jim Broadbent doen mee. Een releasedatum is er nog niet – de opnames zitten erop, maar we zijn de reeks nog aan het afwerken. Veel meer kan ik er dus nog niet over zeggen. Laat ons het erop houden dat het een tragisch liefdesverhaal is, vermomd als een hitchockiaanse thriller.

Zien we je na drie buitenlandse reeksen nog terug in België?

VERBRUGGEN: Dat is de bedoeling, ja. Ik woon nu sinds augustus in Londen, maar zodra London Spy af is, keer ik wellicht braaf terug naar Antwerpen. Ik heb nog geen idee wat het volgende wordt. Ik lees veel scenario’s, ik heb gesprekken en er is van alles hangende, maar of dat nu een langspeelfilm of een reeks zal worden, weet ik niet. Alles kan. Ook iets in België, ja. Met mensen als Veerle Baetens of Malin-Sarah Gozin, de scenariste van Clan, is er genoeg talent in ons land. De budgetten zijn iets groter in Engeland of de VS, maar het is altijd plezant om nog eens een thuismatch te spelen.

GEERT ZAGERS

Partner Content