Eyestation – God ziet u, maar de PlayStation 3 sinds kort ook. Meer bepaald met behulp van de interactieve webcam PlayStation Eye, die de mogelijkheden van Sony’s nieuwste console gevoelig uitbreidt.

PS3 SCEE Gameplay: 7 l Grafisch: 8 l Audio: 8

Met The Eye Of Judgment, een combinatie van een ruilkaartspel en een videogame, mikt Sony op de verstokte liefhebbers van bijvoorbeeld Magic: The Gathering. Hier spelen de gevechten tussen vuurmonsters, elfen, trollen en tovenaars zich echter niet meer alleen in de fantasie van de spelers af, maar verschijnen ze in al hun glorie op een HD-scherm. De verdienste van de PlayStation Eye – de opvolger van de EyeToy voor de PlayStation 2 – die speciale codes op de ruilkaarten scant en in 3D-beelden vertaalt. Leuk detail: als je naar de kaart wijst, happen, klauwen of vuurspuwen de monsters op het scherm naar je vinger. De opzet van het spel is simpel: bezet als eerste vijf van de negen vakken op het speelveld. Minder makkelijk dan het lijkt, want veel hangt af van de kaarten die je in handen krijgt en van je positie op het speelveld. En van de tegenspeler natuurlijk, die je strategisch meesterplan kan ontmijnen door bijvoorbeeld terreinkaarten uit te spelen die de speciale krachten van je monsters tijdelijk uitschakelen.

Met zijn uitgebreide mogelijkheden is The Eye Of Judgment op het lijf van de betere ruilkaartspeler geschreven, maar de game is te moeilijk voor beginnende spelers en kinderen. De makers hebben wel al aangekondigd dat er voor occasionele en jonge gamers later nieuwe toepassingen volgen. Toch zouden we ons geld niet inzetten op klaverjassen of manillen in 3D. De game, inclusief Eye, camerastatief, kaarttapijtje en startpakket met 34 ruilkaarten, kost 99 euro. Voor dat geld had Sony best een langere kabel mogen voorzien – nu moet je de tafel vlak naast de tv zetten om de game te kunnen spelen. En zoals bij alle ruilkaarthobby’s kan het je een klein fortuin kosten als je investeert in boosterpacks om de meer dan honderd kaarten te verzamelen. Hoewel: naar verluidt kan je het alziende oog ook foppen met kleurkopieën…

Naast paradepaardje The Eye Of Judgment kan je voor een handjevol euro’s nog andere toepassingen voor de PlayStation Eye downloaden. Trials Of Topoq, een stormbaan voor knikkers, lijkt daarbij nog het meest op een game. Door met je handen voor de camera te zwaaien, moet je een bal door enkele levels rollen. De allerjongsten kunnen zich uitleven met het vergelijkbare Operation Creature Feature, waarin ze een bende blubberwezens door hachelijke situaties moeten loodsen. Behalve deze minigames is er ook interactieve kunst. Zo kan je in Tori Emaki een Japanse aquarel tot leven wekken. Goedkoper en gezonder dan een lsd-trip is het bezwerende Mesmerize, waarin kleurrijke figuren reageren op je experimenten. Amusant voor kinderen en andere huisdieren is Aqua Vita, een screensaver in de vorm van een aquarium waarin vlugge guppy’s of een schorpioenvis reageren op je bewegingen. En met het gratis pakketje software EyeCreate kan je foto’s, audio- en videoclips maken en bewerken – iets wat van pas zal komen als later videoblogging en videochatten met zes personen mogelijk worden.

Roel Damiaans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content