THE ESSENTIAL: RED HOT CHILI PEPPERS

21.00 – MTV

Overal in Vlaanderen struikel je deze zomer weer over de rock-‘n-rollgrootheden. Zou het iets met de festivals te maken hebben? Veel groter dan de Red Hot Chili Peppers komen ze in elk geval niet. Naar aanleiding van hun optreden op Rock Werchter verblijdt MTV de fans met The Essential: Red Hot Chili Peppers. Alles wat u wilt weten over Anthony Kiedis en co: dat ‘madeliefjes plukken’, ‘bejaarden de straat helpen oversteken’ of ‘op bouwkamp gaan in Roemenië’ niét aan bod zullen komen, zal u niet verwonderen. Een bloemlezing van wat u wel kunt verwachten:

Vanaf hun oprichting in 1983 namen de Peppers de leuze sex, drugs and rock & roll nogal letterlijk. Heroïne gebruiken stond steevast bovenaan op hun to do-lijst. Zanger Anthony ontliep ooit een arrestatie door drie zakjes van het spul in te slikken. Zijn verslaving mag niet echt een verrassing heten, als u weet dat papa Kiedis zijn zoon op 13-jarige leeftijd liet experimenteren met cocaïne en andere geestverruimende middelen.

Overmatig drugsgebruik kan nare gevolgen hebben en afkicken was dan ook de boodschap. De eerste gitarist van de band, Hillel Slovak, faalde en stierf aan een overdosis in 1988. Ook John Frusciante verliet de groep, omdat hij meer rotzak dan gitaar speelde en zich volledig wilde overgeven aan een andere passie: drugs alweer. Maar in 1998 keerde hij terug en was hij een van de drijvende krachten achter het album Californication.

Succes heeft de Peppers er nooit van weerhouden gek te doen. Zo sprong Anthony ooit van vijf verdiepingen hoog in een zwembad. Althans, dat was het plan. Hij miste doel en brak zijn rug. Het zou kunnen dat de zanger toen onder invloed was.

Maak u geen zorgen, we zijn de seks niet vergeten. Behalve met vele onbekende groupies zou Anthony onder meer iets gehad hebben met topmodel Heidi Klum. Ook op dat gebied was hij er trouwens vroeg bij; op 12-jarige leeftijd werd hij ontmaagd door de toenmalige vriendin van… papa Kiedis.

Toch is Anthony niet altijd blij met vrouwelijke aandacht. Zo deed hij ooit een ongewenste aanbidster schrikken door zich volledig naakt voor haar te vertonen, met enkel een strategisch aangebrachte sok. Die act werd het handelsmerk van de Red Hot Chili Peppers, en bassist Flea kondigde al aan dat festivalgangers zich daar in de toekomst weer op mogen verheugen. Dat wordt dringen op de eerste rij in Werchter.

Terreur te slim af Precies een jaar geleden bliezen vier zelfmoordterroristen zichzelf op tijdens de drukke ochtendspits in Londen. TerZake gaat na of de modernste technologie kan helpen om zulke aanslagen te verijdelen (20.00 – Canvas) Girl Talk * Rory Kelly, VS 1998. Een memorabele, ratelende cameo van Tarantino leverde regisseur Kelly extra publiciteit op voor zijn indiedebuut Sleep with Me. Zijn tweede film Girl Talk aka Some Girl raakte nooit in de zalen: het ontbreekt dit vergelijkbare groepsportret over de wanhopige zoektocht van enkele jonge volwassen vrouwen naar liefde in LA vooral aan personages om wie je geeft. (21.55 – VijfTV) Endurance * Leslie Woodhead en Bud Greenspan, VS-GB-D 1999. Een volgens de makers in de traditie van documentair pionier Robert Flaherty opgenomen docudrama over de Ethiopische langeafstandsloper Haile Gebrselassie. De visuele bluf wint het evenwel niet van de verheerlijkende, soms al te simplistische toon (22.50 – Canvas) Schussangst ** Dito Tsintsadze, D 2003. Wanneer de 20-jarige Lucas, een jongeman die een Spartaans leven leidt en eten bezorgt aan bejaarden, een mysterieuze jonge vrouw ontmoet, leidt dat bij hem tot nog meer verwarring en de uiteindelijke aankoop van een geweer. Provocerende, meermaals bekroonde en goed in de hand gehouden poëtisch-melancholische thriller van de in Georgië geboren Duitser Tsintsadze (00.15 – Ned 3).

(J.T.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content