Film: * Extra’s: *(Fox)

‘I’m backed into a dark corner and I don’t know who’s hitting me,’ zucht Mark Stevens als de belaagde private eye in The Dark Corner. Zijn klaagzang is het credo van vele gedupeerden uit het film noir-arsenaal: protagonisten die beschuldigd worden van misdaden die ze zelf niet hebben begaan, er ingeluisd worden, wegzinken in fatale verwikkelingen en de speelbal worden van een boosaardig noodlot. The Dark Corner van Henry Hathaway is een van de vier doemgeladen films uit een nieuwe noircollectie van 20th Century Fox. Hoewel ze niet tot het pantheon van de misdaadklassiekers behoren, vertegenwoordigen ze toch de kwintessens van het genre. Zo wordt de weke protagonist uit The Dark Corner volledig overschaduwd door de schurk van dienst, een perfide kunstverzamelaar (vertolkt door de gemaniëreerde Clifton Webb) die hautain zijn bon mots debiteert ( ‘The enjoyment of art is the only remaining ecstasy that is neither illegal nor immoral’).

In Somewhere in the Nightvan Joseph L. Mankiewicz keert een oorlogsveteraan met geheugenverlies (John Hodiak) terug naar Los Angeles om in de verdorven stad naar aanwijzingen te speuren omtrent zijn verloren identiteit en daarbij door de onprettige gedachte wordt gekweld dat hij misschien in een vroeger leven zelf een moordenaar was.

Een andere WOII vet duikt op in Thieves’ Highway, een prachtig staaltje van sociaal kritische noir waarin regisseur Jules Dassin de corruptie aan de kaak stelt in het vrachtverkeer en de fruitgroothandel in San Francisco en daarbij optimaal gebruik maakt van de beklemmende composities en dreigende schaduwpartijen eigen aan het duistere genre.

In The Street With No Name doet William Keighley in een kordate pseudo-documentaire stijl een echte misdaadzaak uit de FBI-archieven uit de doeken. Ook hier is ondanks het moraliserend misdaad-loont-niet-toontje de booswicht het meest heuglijke karakter: een meedogenloze gangster (Richard Widmark in zijn tweede speelfilm) die net als de feds van wetenschappelijke methoden gebruikmaakt om zijn criminele zaakjes te runnen.

(P.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content