Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

THE CULTURE SHOW: ELMORE LEONARD

21.20 – BBC2

‘Gebruik nooit een ander werkwoord dan ‘zeggen’ om iemand aan het woord te laten.’ ‘Laat de stukken die een lezer overslaat weg.’ ‘Vermijd gedetailleerde beschrijvingen van personages.’ ‘Gebruik zo weinig mogelijk uitroeptekens.’ ‘Als het te veel op schrijven lijkt, herschrijf het dan.’ Het zijn enkele van de regels die misdaadauteur Elmore Leonard op een rijtje zette in een stuk over zijn visie op schrijven. Vanavond is Leonard te gast in het Britse The Culture Show, waar hij een snelcursus ‘hoe schrijf ik een misdaadverhaal’ geeft. Als smaakmaker alvast dit profiel:

De werklust van Leonard is legendarisch: hij schrijft elke dag van negen uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds, produceert dagelijks vier pagina’s en publiceert gemiddeld één boek per jaar.

Time Magazine noemde Leonard ooit ’the Dickens of Detroit’, naar de stad waar een groot deel van zijn boeken zich afspelen. Leonard verhuisde op zijn tiende naar ’the city of motors’, de ideale omgeving voor zijn ontluikend schrijverstalent. Detroit, dat zowat één miljoen inwoners telt, is immers een uiterst gewelddadige stad: jaarlijks komen er ongeveer 400 moorden voor, even veel als in Londen, Parijs en Tokio samen.

Leonard is een van de populairste schrijvers in Hollywood. 35 van zijn boeken zijn of verfilmd, of aangekocht om verfilmd te worden. Helaas kan het resultaat zelden aan het origineel tippen. ‘Als je een boek aan Hollywood verkoopt’, zei Leonard ooit, ‘dan weet je dat de kansen dat het ooit écht verfilmd zal worden, klein zijn. En als het dan toch gebeurt, dan weet je ook dat het nergens naar zal lijken. Dus als het resultaat meevalt, dan is dat een mirakel.’ Enkele van die mirakels: Out of Sight (Steven Soderbergh), Jackie Brown (Quentin Tarantino) en Get Shorty (Barry Sonnenfeld – zie ook de filmbespreking op zondag).

Hoewel hij een misdaadauteur is, heeft Leonard toch een serieuze literaire status en wordt hij zelfs vergeleken met Balzac of Dostojevski. Martin Amis noemt hem zelfs onomwonden de beste schrijver aller tijden. Leonard en Amis zijn trouwens vrienden, ook al schrijft Amis allesbehalve volgens de regels van Leonard. Ooit kreeg Leonard de vraag of hij al een boek van Amis heeft uitgelezen. Hij antwoordde droogjes: ‘No, too many words.’

A Short History of Tall Buildings Driedelige serie waarin de BBC de wereld rondreist op zoek naar de oorsprong van de wolkenkrabber (20.20 – BBC2) Midsomer Murders Nieuwe reeks afleveringen van de Britse misdaadserie waarin detective Tom Barnaby wekelijks geconfronteerd wordt met moord en doodslag in Midsomer (20.45 – Canvas).

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content