Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Een hoek af – David Simon en Ed Burns gingen een jaar lang kamperen in de door drugs geteisterde straten van Baltimore, en kwamen terug met het briljante ‘The Corner’.

David Simon & Ed Burns, Ambo, 784 blz., euro29,95

Nog even wat goed nieuws zo tegen het jaareinde: dat dit boek nu in de winkels ligt, kan alleen maar betekenen dat Homicide – het werk van David Simon over de moordbrigade van Baltimore – vlot over de Vlaamse en Nederlandse toonbanken is gegaan, of toch vlot genoeg om deze nieuwe vertaling te rechtvaardigen. The Corner is namelijk een soort aanvulling op Homicide, waarin niet de rechercheurs centraal staan, maar wel de slachtoffers uit de zaken die ze onderzoeken: de arme mensen van Baltimore, die proberen te overleven in een stad waar de ‘war on drugs’ ongemeen hard gevoerd wordt en daarom zelf vaak naar roesmiddelen grijpen om de dag door te komen.

The Corner (dat in 2000 tot een zesdelige miniserie verfilmd werd) is ook de eerste samenwerking tussen Simon en Ed Burns, de voormalige rechercheur van Baltimore die later mee schreef aan The Wire en Generation Kill. Zij trokken halverwege de jaren 90 een jaar lang naar de hoek van Fayette en Monroe, een drugssupermarkt die 24 uur op 24, 7 dagen op 7 open was, en praatten er met de mensen die er woonden en werkten. De focus van het boek ligt op de familie McCullough: Gary en zijn ex-vrouw Fran, beiden junkies die constant op zoek zijn naar hun volgende ‘high’, en hun zoon DeAndre, die zijn eerste stappen als dealer zet. Via hun verhalen tonen Simon en Burns het leven op straat, de werking van de drugshandel en natuurlijk ook de sociologische achtergrond van de drugsepidemie.

The Corner is een stuk rauwer en schrijnender dan Homicide. Daar zorgde de humor van de rechercheurs en hun onderlinge camaraderie voor de nodige luchtige momenten, terwijl hier vooral de wanhoop van de ‘struggle for life’ overheerst. Het is eigenlijk bijna achthonderd pagina’s lang het leven van Bubbles, de drugsverslaafde politie-informant in The Wire, en mensen die de serie gezien hebben, kunnen zich voorstellen dat dat niet bepaald opbeurend is. Wie van Homicide genoten heeft, kan The Corner echter met de ogen dicht kopen. Als je ziet met hoeveel expertise, talent én oprechte woede Simon en Burns over hun onderwerp schrijven, dan zou je eigenlijk wensen dat de twee eens een jaartje tussen de asielzoekers in de straten van Brussel zouden doorbrengen.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content