Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Vrienden van vroeger – Lisa ‘Friends’ Kudrow maakt een (korte) comeback, in de komische reeks ‘The Comeback’.

Reeks: ** Extra’s: ** (Warner Home Video)

Reeks. Je moet het Lisa Kudrow nageven: terwijl haar ex-collega’s van Friends na het einde van de sitcom vooral veilige rollen speelden die aansloten bij hun vroegere personage – iets wat vooral Jennifer Aniston geen windeieren heeft gelegd – zette zij Phoebe Buffay wel bij het huisvuil. In haar eerste wapenfeit na Friends, een komische reeks die ze samen met Sex and the City-scenarist Michael Patrick King schreef voor HBO, kruipt ze zelfs in de huid van een soort ‘anti-Phoebe’: Valerie Cherish, een egocentrische actrice die ooit enkele jaren in de spotlights stond en nu wanhopig probeert aan te knopen met de vroegere roem.

Cherish speelde de hoofdrol in de sitcom I’m It!, maar toen die afgevoerd werd, verdween ze in de anonimiteit. Op haar 40e lijken haar kansen echter te keren, want ze mag meedoen in een nieuwe komische reeks én wordt de ster van The Comeback, een reality- soap over haar terugkeer op het tv-scherm. Gaandeweg merkt Valerie echter dat haar comeback niet zo rooskleurig verloopt als ze gehoopt had: haar nieuwe rol stelt niets voor, ze wordt belachelijk gemaakt door haar jongere, mooie- re tegenspelers en door de schrijvers, en de opnameploeg van de realitysoap blijkt vooral aandacht te hebben voor de gênante momenten uit haar bestaan (deze serie bestaat volledig uit beelden die zogezegd gemaakt zijn door die cameramensen). ‘It’s not been her day, her week, her month, or even her year’, kortom.

Als satirische reeks over de tv-industrie is The Comeback bijzonder giftig, en dat is een voor- en een nadeel. Kudrow en King zijn natuurlijk anciens in het wereldje, zodat je weet dat de verhalen over omhooggevallen sterren, onbeschofte scenaristen en nietsontziende tv-makers een grond van waarheid bevatten. Alleen is het hoofdpersonage eigenlijk te sympathiek: Valerie mag dan wel wereldvreemd en niet bijster intelligent zijn, dat betekent niet dat ze alle onheil op haar weg ook verdient. En daardoor worden de vernederingen die ze aflevering na aflevering moet ondergaan veeleer meelijwekkend dan grappig. Pas na halfweg, als de actrice af en toe een overwinning kan boeken op haar belagers, komt er wat evenwicht in de serie en wordt het geheel een beetje menselijker. Ligt het aan die trage start of konden de Amerikanen Phoebe toch minder gemakkelijk loslaten dan Lisa Kudrow? Feit is dat The Comeback niet aansloeg, en na één seizoen mochten hoofdrolspeelster en schrijver weer op zoek naar ander werk. Dat is spijtig – in de tweede helft wordt de reeks echt wel de moeite waard – maar we begrijpen wel waarom de Sex and the City-film zo flauw was: het vitriool van Michael Patrick King was op .

Extra’s. Twee audiocommentaren, een met Kudrow als haar personage en een met Kudrow en King; een interview met Valerie Cherish en een grappig filmpje van het personage backstage bij Dancing with the Stars.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content