Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Thunder from down under – Wenkt na twintig jaar noest garagerocken de doorbraak voor The Chevelles? Ontdek ze op deze staalkaart van hun tintelende janglepunk.

Barbarella Girl GodWicked Cool powerpop

The Chordettes. The Shirelles. The Ronettes. The Marketts. The Pipettes. We weten niet hoe het met ú zit, maar wij voelen bij het horen van die namen alléén al een warme, deugddoende gloed door onze leden trekken. Wat ons betreft kunnen er niet genoeg van dat soort groepen zijn. Wij zien alvast een mooie toekomst weggelegd voor pakweg The Milquets. In onze verbeelding horen we de met zwarte eyeliner beschilderde frontvrouw zelfs al de wereldhit I Don’t Want A State Reform inzetten.

Maar we dwalen af. Eigenlijk wilden we u voorstellen aan The Chevelles. Ze bestaan al bijna twintig jaar, ze komen uit Perth – u weet wel: de Australische stad die Jan Becaus in Het Journaal consequent als Peuf uitspreekt, naar analogie met de The Reulin’ Steunz – en de kans is groot dat u nog nooit van ze hebt gehoord. Daar kan weleens spoedig verandering in komen nu Steven Van Zandt zich hun lot heeft aangetrokken. De gitarist van The E Street Band en pleitbezorger van all things garagerock heeft The Chevelles op zijn eigen platenlabel ondergebracht en mikt gelijk een best of van zijn nieuwe aanwinst in de winkels.

Op Barbarella Girl God staan veertien van de meest tintelende powerpopsongs uit hun back catalogue en vier nieuwe songs verzameld, samen goed voor 55 minuten heerlijke fun-‘n-roll. The Chevelles spelen een volstrekt ongevaarlijke variant van garagerock – ’t is meer janglepop met punkgitaren – maar ze proberen hun invloeden tenminste niet weg te moffelen. Met For Your Love staat er bijvoorbeeld een pocherig met de spierballen rollende cover van The Yardbirds op de plaat. Goodbye Sally knipoogt dan weer ostentatief naar The Monkees en The Lemonheads. Deceiving en Back To Me hebben bij The Beatles over het muurtje gekeken. Stacey Loves Cocaine speelt leentjebuur bij The Ramones. En Angelina Jolie heeft met AC/DC en The Stooges in bed gelegen.

Wie bij het horen van Barbarella Girl God niét spontaan aan het jiven en twisten slaat, wensen we veel succes op de Special Olympics.

DownloadtipS

C’Mon Everybody

Angelina Jolie

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content