Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Chemisch afval – Alweer enkele hoogst meefluitbare elektrodeuntjes op de nieuwste van The Chemical Brothers, al hebben ze deze keer ook hier en daar iets uit de prullenmand heropgevist.

We Are The Night Freestyle Dust/Virgin elektronica In Concert: 30/6 Rock Werchter

Zelf zullen ze wellicht op de wijze van Vicky Pollard tegenstribbelen van ‘Yeah but, no but’, maar er is geen ontkennen meer aan: The Chemical Brothers zijn even synoniem met de nineties als Beavis & Butt-head, Doc Martens en houthakkershemden. Sinds de eeuwwende krijgen de Britten het almaar moeilijker om hun imago van muzikale beeldenstormers hoog te houden. Al weten Tom Rowlands en Ed Simons nog heel erg goed te doen alsof ze de vinger aan de muzikale pols houden en slagen ze er nog steeds in om op gezette tijden vernieuwende of op z’n minst verrassende stuff op het dansvolkje los te laten. Denk maar aan het heerlijke Galvanize, de oosters gekruide single die het middelmatige Push The Button twee jaar geleden een aura van hedendaagsheid verleende.

Maar dat neemt niet weg dat The Chemical Brothers zich anno 2007 langs links gepasseerd zien door lui als Justice en Simian Mobile Disco en langs rechts zelfs bruutweg worden ingehaald door aanstormende talenten als MSTRKRFT en Digitalism. U begint wellicht stilaan te merken dat we u voorbereiden op slecht nieuws: de nieuwe van The Chemical Brothers is geen meesterwerk geworden. We Are The Night is een behoorlijk softe, extreem ondansbare en bij momenten zelfs fletse plaat. Geen spoor meer van acid house of elektrorock, nergens donderende drums, bombastische riffs of block rockin’ beats. Op hun zevende worp kiezen de Britten voor een psychedelische en bezadigde sound.

Maar wij zouden onszelf niet zijn als we u niet óók op de kwaliteiten van deze plaat wezen. Titeltrack We Are The Night en het door Willy Masons grafstem gedragen Battle Scars zijn pure Kraftwerk with a touch of New Order. All Rights Reversed, met vocale assistentie van de sympathieke Klaxons, is zowaar meefluitbaar en in het waanzinnig aanstekelijke The Salmon Dance mag Fat Lip zelfs voor een streepje old school rap zorgen.

Het vuur brandt dus nog, maar het is een waakvlam waar te zelden een steekvlam aan ontsnapt.

Download nu

* We Are The Night

* The Salmon Dance

Vincent Byloo

Partner Content