Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De Hitler in Hopkins- ‘Der Untergang’ avant la lettre: de miniserie ‘The Bunker’, over de laatste dagen van Adolf Hitler.

Reeks: ** Extra’s: Just Entertainment

Reeks. Wie denkt dat Hannibal Lecter het meest verwerpelijke personage is dat Anthony Hopkins ooit heeft gespeeld, die heeft duidelijk The Bunker nog niet gezien. In het andere geval zouden we u aanraden om dringend eens uw waardeschaal te laten nakijken, want in deze tweedelige Britse miniserie uit 1981 geeft Hopkins gestalte aan een van de grootste booswichten uit de geschiedenis, niemand minder dan de Führer himself, Adolf Hitler. Een rol die Hopkins trouwens lag: hij won er niet alleen een Emmy mee, volgens de overlevering sprongen de Duitse figuranten op de set van The Bunker ook meteen in houding als de acteur binnenwandelde, zelfs als hij niet aan het spelen was.

The Bunker vertelt het verhaal van de laatste maanden van het Derde Rijk, en dan vooral van het leven in de bunker onder Berlijn waar Hitler zich samen met zijn voornaamste medewerkers had verschanst. De miniserie is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1978 van Newsweek-journalist James P. O’Donnell, die aan de hand van interviews met een vijftigtal getuigen geprobeerd had om het definitieve beeld te schetsen van Hitlers ondergang. We zien eerst hoe O’Donnell na de val van Berlijn de restanten van de bunker binnengeraakt door enkele Russische soldaten om te kopen, waarna we enkele maanden in de tijd terugspringen naar het voorjaar van 1945.

Inhoudelijk heeft The Bunker natuurlijk veel gemeen met Der Untergang, de Oscarwinnende Duitse film uit 2004 over hetzelfde onderwerp, en de serie slaagt er ook goed in om de beklemmende sfeer in de bunker op te roepen. Wel heeft de minireeks meer aandacht voor de rivaliteit tussen Hitler en Albert Speer, de nazi-architect die het plan van zijn baas om een vernietigd Duitsland aan de vijand over te laten, probeerde te dwarsbomen. De vertolking van Hopkins is iets soberder dan die van Bruno Ganz in 2004, al moeten we toegeven dat de Brit soms ook geweldig over the top gaat. In de vergaderscènes met zijn legerstaf bijvoorbeeld gaat Hopkins’ Hitler van het ene moment op het andere volledig in overdrive, waarbij hij met zijn haar begint te zwaaien, en heb je het als kijker lastig om je gezicht in de plooi te houden. Nu de distributeur van Der Untergang de YouTubeparodieën op zijn film van het internet heeft laten halen, kunnen mensen met inspiratie misschien eens The Bunker onder handen nemen.

Geen extra’s.

Win 5 exemplaren van The Bunker. Zie pagina 6.

Trakteert op

KNACKFOCUS .BE

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content