Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

PAUS JEREMY I. Jeremy Irons steelt de show als paus Alexander in The Borgias, maar moet opboksen tegen een scenario dat niet altijd even sterk is.

Reeks: ** Extra’s: ** (Universal)

REEKS ‘The original crime family’, zo luidde de slagzin van The Borgias toen de historische dramaserie in 2011 van start ging op de Amerikaanse betaalzender Showtime. Het concept van de reeks was meteen duidelijk: het Italiaanse geslacht Borgia, rond 1500 een van de machtigste van Europa, neerzetten als een soort Soprano’s of Corleone’s avant la lettre, met spilfiguur Rodrigo als de toenmalige don. Zo vergezocht is dat natuurlijk niet: ook Mario Puzo, de schrijver van The Godfather, was zijn hele leven lang gefascineerd door de avonturen van de Borgia’s, en zijn allerlaatste boek The Family ging over hen.

Regisseur Neil Jordan ( The Crying Game, Breakfast on Pluto) is ook geobsedeerd door de Borgia’s, en probeerde jarenlang vruchteloos een bioscoopfilm over de familie te maken. In 2010 legde hij op aanraden van Steven Spielberg zijn idee voor aan Showtime, en dat zette meteen het licht op groen voor een tv-serie. Logisch ook, want met The Tudors, het kostuumdrama over het leven van Hendrik VIII dat toen op zijn laatste benen liep, had de zender bijzonder goed gescoord. Het concept van The Borgias lijkt ook op dat van The Tudors: het is een opgesmukte geschiedenisles, waarin de schrijvers redelijk dicht in de buurt van de historische waarheid blijven, maar de boel opleuken met een stevige portie seks en geweld.

Met Jeremy Irons heeft The Borgias wel een hoofdrolspeler die niet, zoals Jonathan Rhys Meyers in The Tudors, uitgekozen werd om zijn sexappeal, en de acteur is ook de belangrijkste troef van de reeks. Het eerste seizoen gaat in hoofdzaak over hoe Rodrigo Borgia erin slaagt om op te klimmen tot paus Alexander VI, een opmars die gepaard gaat met veel chantage en kuiperijen. Irons maakt van zijn personage meer dan een geslepen machtswellusteling, en zorgt ervoor dat er een hart onder de soutane blijft kloppen. Jammer genoeg wordt hij niet altijd even goed gediend door de scenaristen: veel van Rodrigo’s tegenstanders – veelal sinistere kardinalen en vorsten – stijgen in dit eerste seizoen nooit boven de clichés uit, waardoor de scènes waarin beide kampen tegenover elkaar staan nooit echt geloofwaardig zijn.

De topserie die je op basis van de grote namen voor en achter de camera zou kunnen verwachten, is The Borgias dus niet geworden, maar mensen die van The Tudors hebben genoten, zullen dit wellicht ook kunnen smaken. Dat bleek alvast in de VS, waar de avonturen van Alexander VI qua succes moeiteloos de fakkel konden overnemen van de serie over Hendrik VIII: ondertussen is daar al een tweede seizoen uitgezonden, een derde is in de maak.

EXTRA’S Gewiste scènes, fotomateriaal, biografieën van de cast en documentaires over de decors en kostumering in de serie.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content