THE BLACKLIST

Ryan Eggold in THE BLACKLIST: meester of moordenaar?

Elke zondag, 20.20 – VIER

James Spader trekt wel de meeste aandacht naar zich toe, maar ook Ryan Eggold valt op in de misdaadserie The Blacklist. Zijn personage Tom Keen is een ogenschijnlijk brave schoolmeester, maar al vroeg in de reeks wordt gesuggereerd dat hij een dubbelleven als moordenaar leidt. Behoorlijk problematisch, aangezien zijn eega FBI-agente is. ‘Ik mag er niet veel over vertellen,’ zegt Eggold aan de telefoon, ‘maar er komen nog interessante tijden aan voor Tom. De schrijvers hebben duidelijk nog voldoende materiaal om het interessant te houden. Je ziet de personages en hun onderlinge relaties evolueren en dat is de droom van elke acteur.’

Wat spreekt je het meest aan in je personage? En in de reeks?

RYAN EGGOLD: Het personage is een stuk gelaagder dan de dingen die ik voorheen heb gedaan, zoals 90210. The Blacklist is minder goed voor mijn datingactiviteit, maar als acteur is het een stuk interessanter. (lacht) Eigenlijk ontleent de hele reeks haar kracht aan het feit dat niet alles uitgesproken wordt. Personages zeggen iets, maar bedoelen iets anders zonder dat expliciet aan de kijker duidelijk wordt gemaakt wie er nu te vertrouwen is en wie niet.

Hoewel je The Blacklist niet meteen met The Sopranos, Breaking Bad, Dexter, The Wire, Boardwalk Empire, The Following ook kunt vergelijken, het valt wel op dat televisiereeksen tegenwoordig erg vaak worden opgehangen aan antihelden.

EGGOLD: Dat klopt en dat maakt dat televisie nu interessanter is dan ooit tevoren. The Wire en The Sopranos waren grensverleggend en hebben deuren geopend. Maar nu wil iedereen goeie televisie maken, de betalende kanalen zoals HBO, maar ook de netwerken zoals NBC, die voorheen niet zo stonden te springen voor zulke gewaagde series. En die evolutie maakt dat televisie misschien wel interessanter is geworden als medium om een complex verhaal te vertellen, interessanter dan film, waar je twee of maximaal tweeënhalf uur ter beschikking hebt. En je ziet ook dat dat mensen uit de filmwereld aantrekt: Martin Scorsese die zich het lot van Boardwalk Empire aantrekt en de pilotaflevering daarvan regisseert of Matthew McConaughey die nu met True Detective – schitterende serie overigens – een uitstapje maakt naar televisie, dat kan nu allemaal.

Tot slot: enig idee hoe het zou zijn om getrouwd te zijn met een FBI-agente?

EGGOLD: Wel, ik denk dat ik minder zou nadenken voor ik me in een caféruzie zou mengen, want met een vrouw bij de FBI komt dat allemaal wel goed. (lacht)

GEERT VERHEYEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content