Donderdag 24/12, 22.30 – 2BE. Joel Coen met Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore. VS-GB 1998.

– Acteur Jeff Bridges werd al lang voor The Big Lebowski bejubeld om zijn relaxte acteerstijl. Hij is er zelfs zo bekwaam in én doet het met zoveel gemak dat men hem ervan beschuldigt dat hij zichzelf speelt. De meest definiërende rol van zijn carrière heeft hij neergezet in dit getikte komische meesterwerk van de Coens als de Dude, een stoner – of ‘ the laziest man in Los Angeles County‘ – die in de sixties is blijven steken en een heerlijk ironische pastiche brengt op de iconische harde detective Philip Marlowe.

– Peter Bogdanovich, John Huston, John Frankenheimer, Michael Cimino, John Carpenter, F.F. Coppola, Walter Hill: het lijstje van legendarische Hollywoodregisseurs met wie Bridges al heeft samen-gewerkt, loopt flink op. Het zijn echter de Coenbroers die hem in hun surreële, laconieke kijk op het noiruniversum van Raymond Chandler zijn enige echte cultrol bezorgden.

– Bridges is dudely cool als een zorge-loze, wietrokende drop-out, verzot op White Russians en bowling met zijn vrienden. Als hij door een stel dieven met een filantropische multimiljonair verward wordt, komt hij in een vreemde kidnappingzaak terecht en verzeilt hij zelfs in de pornowereld.

– Deze freewheelende misdaadfarce geldt ondertussen als de eerste cultfilm van het internettijdperk en heeft zelfs academici aangezet tot essays als ‘Fuck It, Let’s Go Bowling’: The Cultural Connotations of Bowling in The Big Lebowski. En terwijl de Coens breed grijzend filosoferen over de domheid van de mensheid in LA, hebben ze ook liefdevolle fun met het medium cinema. Voor hen is het een wonderlijke speeltuin die ze vindingrijk volstoppen met dwaze en moderne dialogen, bizarre personages en eigengereide filmverwijzingen – van de musical tot Hitchcock.

– Wordt de Dude ook de nieuwe Duke? De kans zit erin: Bridges en de Coens plannen een remake van True Grit, de western van Henry Hathaway met John Wayne als dronken eenogige marshall. Intussen wordt er steeds luider gefluisterd dat Bridges genomineerd zou worden voor een Oscar voor zijn vertolking van een afgepeigerde countryzanger in Crazy Heart. En anders is er nog zijn zangcarrière: de man bracht in 2000 zijn debuutalbum Be Here Soon uit.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content