Let It Be… Naked(Apple/EMI)

Beatles zijn in verregaande staat van ontbinding als ze aan de sessies van Let It Be beginnen. Precies in die terminale fase laten ze alle opnames integraal filmen. Alsof een uitgeblust koppel de laatste dagen van zijn huwelijk, met scheldpartijen en definitief dichtslaande deuren, vastlegt – er zit misschien een reality-tv format in. Let It Be, de verkruimeling van The Beatles, is een stukken-en-brokken-album waarop eenheid ver te zoeken is, en het onsamenhangende nog aangedikt wordt met flarden conversatie, hoestbuien en losjes rondgestrooide oneliners.

Het idee voor deze Let It Be… Naked: we halen de stofzuiger boven en verwijderen alle ruis en gruis die op het originele album te horen zijn. En niet alleen dat, ook de imposante productie van Phil Spector gaat onverbiddelijk de zak in. Voor Let It Be… Naked kozen de drie hogedrukreinigers, Paul Hicks, Allan Rouse en Guy Massey, de takes die het dichtst de essentie en de eenvoud van de liedjes benaderden. De opvallendste track is dan ook The Long And Winding Road, ont- daan van alle gezwollen orkestratie en gereduceerd tot wat het in wezen is: een typische McCartney-ballade aan de piano. Stel je ook bij de andere nummers veredelde demo’s voor: One After 909 rockt en rommelt alsof het op hun debuutalbum thuishoort – niet verwonderlijk: het nummer dateert van eind jaren vijftig en is dus een van hun allereerste composities. Noteer enkele wijzigingen wat de liedjes betreft: geen Maggie Mae en Dig It hier, in de plaats daarvan wel Don’t Let Me Down. Ook met de volgorde van de nummers is gefoefeld.

Het resultaat is een 35 minuten durend kaduuk rock-‘n-rollabum, een vergeeld perkament, een hebbeding voor de archeoloog in u. Maar het herinnert toch een beetje aan Stalin, die na de breuk met Trotski op alle foto’s zijn rivaal liet wegvagen ten faveure van leegte. In het geval van The Beatles kan je bezwaarlijk gewagen van geschiedvervalsing, het is eerder een esthetische beweging. Maar laat het geen trend worden om te prutsen aan historische documenten. Nu ja, zolang het origineel beschikbaar blijft, is er natuurlijk niks aan de hand. En zoals Paul McCartney terecht opmerkte toen hij Naked hoorde: ‘Het album legt vast wat The Beatles in wezen waren: a great little rock ’n roll band.’ Eddy Hendrix

door peter van dyck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content