DANNY BOYLE

VS 2000, MET LEONARDO DICAPRIO, VIRGINIE LEDOYEN, TILDA SWINTON. 21.10 – KANAALTWEE

Het tweede pseudo-Hollywoodavontuur van Shallow Grave en Trainspotting-regisseur Danny Boyle was noch een kassucces, noch een kritische hoogvlieger, maar The Beach geldt wel als de film waarin het blonde tieneridool Leonardo DiCaprio zijn eerste echte volwassen rol vertolkt (hij situeert zich tussen Titanic en Gangs of New York).

Deze claustrofobische thriller, gebaseerd op de bestseller en cultroman van de Londense schrijver en Azië-toerist Alex Garland (eveneens de scenarist van 28 Days Later en de nieuwe Peter Jackson-productie Halo: Combat Evolved) is een neohippiepastiche, een Lord of the Flies-variant voor de avontuurlijke rugzakreizigers van de Nintendo-generatie op zoek naar authentieke avonturen en ervaringen. Leo speelt een Amerikaanse trekker die in Thailand via de gedrogeerde mafkees Daffy Duck (Robert Carlyle) in het bezit komt van een kaart van een geheim strand, een tropisch paradijs. Samen met een jong Frans koppel gaat hij op zoek naar de kristalblauwe lagune met zijn witte zandstranden. Ze ontdekken er een door haaien en gewapende marihuanatelers omringde utopische commune, een idyllische gemeenschap die in harmonie met de natuur leeft en die royaal drugs consumeert, maar ook zijn duistere geheimen heeft. Dit visueel kinetische en weelderige jungledrama, met bands als Underworld, Moby, Blur en New Order op de hippe soundtrack, is soms lachwekkend en gaat gebukt onder een gebrek aan cynische intensiteit en stevig uitgewerkte bijrollen. Toch blijft The Beach, dankzij bijvoorbeeld zijn verwijzingen naar films over de Vietnamoorlog, interessant en grimmig onderhoudend tot op het einde.

Random Hearts (0) Sydney Pollack, VS 1999. De gekwelde romantiek wint het met ruime voorsprong van de actie in dit slepende, melodramatisch gewrongen thrillerdrama waarin cop Harrison Ford en congresvrouw Kristin Scott Thomas elkaar vinden nadat hun overspelige echtgenotes bij een vliegtuigongeval om het leven gekomen zijn. (21.05 – VIJFtv) Signs ** M. Night Shyamalan (VS 2002). Net zoals The Sixth Sense en Unbreakable situeert Signs zich in het genre van de spirituele huiverfilm. Plots merkt ex-priester en landbouwer Mel Gibson vreemde cirkels in zijn graanvelden. H.G. Wells loert achter de hoek in dit in Pennsylvania gesitueerde sf-drama dat vooral opvalt omwille van zijn spooky sfeer. (21.25 – CANVAS) BASEketball * David Zucker, VS 1998. Na een desastreuze VS-release haalde deze uitzinnige pastiche op de sportfilm in ons land niet de bioscoop. De samenwerking tussen Airplane– en Naked Gun-coregisseur David Zucher en de South Park-bedenkers Matt Stone en Trey Parker staat borg voor een hoop anarchistische slapstick, vulgaire gags en verbale, soms rake satirische onzin. (22.25 – VT4)

L. J

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content