The Animatrix,vanaf zaterdag 1/11, dagelijks rond 0.00 Kanaaltwee

‘Matrix Revolutions’ komt eraan, en om u volledig voor te bereiden, zendt Kanaaltwee ‘The Animatrix’ uit.

Het zijn mooie tijden voor de liefhebbers van oosterse gevechtssporten. Hero van Zhang Yimou en Kill Bill van Quentin Tarantino lopen net in de zalen, en volgende week komt daar nog Matrix Revolutions bij. Naar aanleiding van de release van het derde deel van The Matrix, zendt Kanaaltwee bovendien The Animatrix uit, negen animatiefilmpjes die geïnspireerd zijn op de Japanse anime, en waar martial arts dus opnieuw een belangrijke rol spelen. Het verhaal van de reeks borduurt voort op de Matrix-trilogie: de Wachowski-broers schreven het scenario voor vier van de negen films, kozen de regisseurs en keken toe op het geheel. Je moét de animatiereeks niet gezien hebben om de films zelf te begrijpen, zo vertelde producent Joel Silver (ook bekend als de man achter de Lethal Weapon en Die Hard-films) ons, maar het helpt wel. En by god, om The Matrix te begrijpen, kun je alle hulp wel gebruiken!

Vanwaar komt het idee voor The Animatrix eigenlijk?

Joel Silver: Alles begon toen we in september 1999 naar Japan gingen. De Wachowski’s wilden, als grote fans van anime, een manier vinden om hun inspiratiebronnen te verwerken in The Matrix. En bovendien wilden ze hun verhaal niet alleen meer via bioscoopfilms vertellen, maar ook via andere kanalen – we hebben ook gedacht aan een tv-serie. Maar toen we in Japan waren, gingen we op bezoek bij verschillende animatiehuizen en die reageerden allemaal zo enthousiast dat het snel beslist was.

Wisten de verschillende regisseurs eigenlijk wat af van de andere filmpjes. Of van hun plaats in het geheel?

Silver: Ze wisten wat ze moesten weten. Ze kenden in grote lijnen het verhaal en wisten wie de regisseurs waren. Meer wilden de Wachowski’s niet kwijt.

En hoe hebben de Wachowski-broers dit project kunnen leiden terwijl ze aan het filmen waren?

Silver: Wel, de feedback was een beetje beperkt. (lacht). De regisseurs zonden videotapes op en de Wachowski’s lieten dan na een paar dagen weten of het resultaat hen beviel of niet. Maar goed, de Wachowski’s zijn als dynamo’s: ze stoppen nooit.

door stefaan werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content