Dimitri Dewever medewerker Trends

Trek met een maagdelijke schlemiel van middelbare leeftijd op de versiertoer in de herwerkte klassieker Leisure Suit Larry: Reloaded.

ACHTERGROND

In 1987 zorgde Leisure Suit Larry voor heel wat controverse. Het was een van de eerste games die een leeftijdscontrole bij de speler uitvoerde, alvorens je ermee aan de slag kon. Larry Laffer en zijn slaapkameravonturen waren het game-antwoord op ‘ondeugende’ bioscoopkomedies als Porky’s (1982) en Screwballs (1983). Dat vertaalde zich in smakeloze avonturen met condooms, toiletpapier en bedgeheimen in hotels, casino’s en cafés. Filmvarianten als American Pie (1999) en The 40-Year-Old Virgin (2005) gebruikten de game later op hun beurt als inspiratiebron. Na negen slappe sequels verschijnt er nu – via Kickstarter-crowdfunding – een actuele remake van de inmiddels zesentwintig jaar oude eerste speltitel.

VERHAAL

Het verhaal speelt zich af tijdens de eighties, in de staart van het yuppiemilieu. Larry, een stoffige veertigjarige computerprogrammeur, is nog nooit van bil gegaan. Hij besluit zijn saaie leventje achter zich te laten en zakt af naar Lost Wages (als in ‘Las Vegas’) om er eens ongegeneerd alle remmen los te gooien. Zijn hoofddoel: vervallen in decadentie, met zoveel mogelijk knappe vrouwen de lakens delen én – als het even kan – de liefde van zijn leven vinden. Het is aan de speler om Larry’s capriolen in goede banen te leiden. Niet langer met tekstcommando’s zoals in het origineel, maar met de computermuis in de aanslag. Dit is een point-&- click-avontuur in hart, nieren en onder de gordel.

CONCEPT

Aan de basis is niet bijster veel gewijzigd, ook al proberen de makers dat te verdoezelen met opgesmukte graphics, betere dialogen en complexere raadsels. Larry dient allerlei (omgevings)puzzels op te lossen door met mensen te praten en objecten te bestuderen en te verzamelen. Door te gokken of op straat te bedelen verdient hij geld om taxiritten te bekostigen. Zo pendelt hij voortdurend tussen onder meer nachtwinkel, bar, discotheek en trouwkapel – noodzakelijk om nieuwe mensen te ontmoeten en het verhaal voort te stuwen. Absoluut pluspunt: de stijlvolle jazzsoundtrack van Austin Wintory, die eerder ook Journey op PlayStation 3 van de nodige strijkers voorzag.

VERDICT

Leisure Suit Larry: Reloaded pretendeert nergens meer te zijn dan een door klunzige onderbroekenlol en gebrek aan goede smaak aangedreven avontuur. Dat werkte destijds de beruchtheid van het spel in de hand: de verboden vrucht waar iedereen van wilde proeven. Anno 2013 kijkt amper nog iemand op van dergelijke oppervlakkige nonsens, tenzij dan twaalfjarigen. Leuk als geheugensteuntje of als artefact van een tijdsgewricht voor wie geïnteresseerd is in gamegeschiedenis, maar spelers op zoek naar uitdaging, vernieuwing of gevarieerd entertainment komen van een kale Vegasreis terug.

DIMITRI DEWEVER

LEISURE SUIT LARRY: RELOADED

PC, MAC

REPLAY GAMES

GAMEPLAY **

GRAFIEK **

GELUID ***

Dimitri Dewever

Partner Content