Wat

George Bush Jr. krijgt eindelijk – nou ja – de lachers op zijn hand. Of: een family soap, maar dan wel die van thefirst family.

Wie

Matt Stone en Trey Parker, de duivels achter South Park, kregen heel Amerika over zich heen met hun aanval op de geijkte formule van de sitcom (en dus niet zozeer op het Witte Huis). Regisseur is Jeff Melman, die een hele waslijst van tv-reeksen draaide (zoals Becker, met Ted Danson voor één keer in een prima rol).

De productie is in handen van Comedy Central, die South Park en Dr. Katz, maar ook Absolutely Fabulous (mee) de wereld instuurde.

Waarover

President George W. Bush leeft in een sitcomversie van het Witte Huis, is een slechtere partner dan zijn vrouw Laura, is dommer dan zijn geestige meid, heeft last van whitehouse-crashers (zoals een als Arabieren vermomde groep Yale-vrienden) en – o, ja – sporadisch ook van controversiële kwesties als abortus en de doodstraf.

Hoe

Afleveringen van een half uur steken de draak met de familiesoaps (zoals er dertien in een dozijn gaan) en knipogen naar sitcoms uit de jaren zeventig als Benson en The Jeffersons.

Amper een paar maanden na Bush’ uitgestelde inhuldiging, ging de show de lucht in, amper één seizoen later was de zaak al afgelopen en gingen Matt en Trey terug naar South Park.

Waarom

Als sitcomparodie is That’s My Bush! briljant, compleet met nep-souldeuntje, applaus als de protagonisten opkomen heeft. De serie heeft zelfs een zeker Naked Gun-gehalte.

De hoofdrol wordt gespeeld door niemand minder dan Timothy Bottoms, de acteur die begin jaren ’70 zijn carrière grandioos inzette met The Last Picture Show, Johnny Got His Gun en The Paper Chase, maar nadien bijna dertig jaar lang de vergetelheid leek af te tasten.

Waarom niet

De politieke satire brandt zoals gezegd op een laag vuurtje. US Weekly schreef beminnelijk: ‘Parker and Stone care less about the horrors of lethal injection than they do about the horrors of improvisational comedy.’

Als je één aflevering hebt gezien, heb je de rest ook gezien.

Contra de serie, zo merkte een kijker op, spreekt ook het verbod dat Comedy Central aan het scheppend team oplegde om Bush’ tweelingdochters een plaatsje in de serie te geven.

Watch out

In de aflevering Fare Thee Welfare, wordt George W. Bush vervangen door Dick Cheney. Diens hoofd wordt over dat van Bush geplakt en de show heet heel toepasselijk: That’s My Dick!

Wanneer

Vanaf 2/9 elke maandag om 20.05 op VT4

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content