Zeventig was prachtig Van de mensen die u ‘Third Rock from The Sun’ brachten: een nostalgische sitcom over de jaren 70, met geslaagde humor en zonder gemoraliseer.
Reeks: ** Extra’s: * (A-Film)
Reeks. De legende wil dat de producers van That 70’s Show een hele reeks andere mogelijke titels voor hun nieuwe sitcom hadden verzonnen. Maar toen ze in 1994 een avant-première hielden van de eerste aflevering en iedere aanwezige achteraf naar de serie bleef verwijzen als ’that 70’s show’, hebben ze die naam maar behouden. Hij drukt in ieder geval goed uit waar het hier om gaat: een nostalgische terugblik op de jaren zeventig, het decennium van plateauzolen, disco en drive-ins, toen het nieuw samengestelde gezin nog grotendeels uitgevonden moest worden, net als high school shootings.
Gelukkig is That 70’s Show (in tegenstelling tot die andere nostalgische sitcom Happy Days, die in de jaren 70 gemaakt werd maar zich afspeelde in de fifties) ook te bekijken door mensen die de seventies niet bewust hebben meegemaakt, zoals ondergetekende. De reeks draait rond de typische, tijdloze problemen van een groepje opgroeiende tieners, zoals de ontluikende liefde tussen Eric en zijn sweetheart Donna en de fratsen van hun leeghoofdige vriend Kelso (gespeeld door Ashton Kutcher, nu vooral bekend als meneer Demi Moore). De personages zijn heel herkenbaar neergezet, zonder echt clichématig te worden (behalve dan misschien de brabbelende uitwisselingsstudent Fes, een afkorting voor Foreign Exchange Student) en de situatiehumor en dialogen zijn vaak erg grappig. Als een van de personages bijvoorbeeld gevraagd wordt om disco te omschrijven, is dit zijn antwoord: ‘It’s from hell. And, not the cool part of hell where all the murderers are either, but the lame-ass part where accountants are from.’
Bovendien is That 70’s Show (van dezelfde schrijvers als Third Rock from The Sun) niet zo moraliserend als veel andere Amerikaanse tienerseries. Gevoelige thema’s als tienerzwangerschappen, seksuele geaardheid of racisme komen aan bod en Eric en zijn vrienden mogen af en toe in de kelder gezellig joints zitten te roken, maar dan zonder dat er meteen prekerige lesjes over de gevaren van onveilig vrijen of drugsgebruik op volgen. Al vroegen de Amerikaanse censoren later wel aan de producers om zuinig te zijn met de rookwolken in beeld.
Extra’s: Enkele promo’s, een quiz en een korte docu.
Stefaan Werbrouck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier