Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

TEER BEMIND Jason Reitmans anti-tabakssatire is nicotinevrij, maar bevat een hoog gehalte killerdialogen.

Thank You for Smoking **

JASON REITMAN

MET AARON ECKHART, CAMERON BRIGHT, MARIA BELLO, ROBERT DUVALL, WILLIAM H. MACY

Een antitabakssatire waarin geen enkele peuk opgestoken wordt, niet één personage loopt te paffen; geen vloeitje, filter, pijp en zelfs geen sierlijk tot in de neusvleugels opkringelend streepje sigarettenrook te bespeuren valt? Het klinkt als Dr. Strangelove zonder waterstofbom of Fahrenheit 9/11 zonder George W. Bush. Enige hypocrisie of overdreven politieke correctheid is de makers van Thank You for Smoking (gebaseerd op de satirische roman van Christopher Buckley) dan ook niet vreemd, al blijven er genoeg geestige mediaspoofs en cassante oneliners over om te voorkomen dat u vroegtijdig de zaal uit sluipt om in de gauwte even een heerlijk ontspannend en cool sigaretje op te lurken.

Bad guy en ironische antiheld met dienst is tabakslobbyist Nick Naylor (Aaron Eckhart), een blonde modale yank die zo welbespraakt, innemend en goedlachs is dat zelfs terminale kankerpatiëntjes hem in de armen vallen. Geen wonder dat Nick door zijn werkgever – The Academy of Tobacco Studies – naar allerlei tv-shows, rechtbanken en congressen wordt gestuurd als nicotinemissionaris. Tenminste, tot zijn zoontje (Cameron Bright) lastige vragen begint te stellen over zijn weinig scrupuleuze arbeidsethiek, een sensatiegeile (en geile tout court) onderzoeksjournaliste (Katie Holmes, voor er sprake was van Tom & Suri) zich op zijn schoot kronkelt, de letterlijk uitgeteerde Marlboro Man (Sam Elliot) een proces aanspant tegen de tabakindustrie en – Nick paft buitenbeelds kennelijk wat af – zijn hart het tijdelijk begeeft.

‘Sitcom-business as usual’, horen we u al vanuit het diepste van uw zwartgeblakerde longen zuchten. En gelijk hééft u. Alleen neemt Eckhart zijn hoofdrol in deze fraai gestileerde, door blitse montagestukjes en een ironische voice-over aangedreven film – denk aan Lord of War in teer- en nicotinevariant – met zoveel flair ter harte dat zelfs de melige subplotjes in rook opgaan. En vallen er in dit debuut van Jason Reitman (zoon van Ivan ‘Ghostbusters’ Reitman) ook enkele hilarische bijrollen te noteren. Voor William H. Macy als de schlemielige anti-tabakskruisvaarder, voor Robert Duvall als sigarettentycoon en – onze favoriet – voor eightiesposterboy Rob Lowe die opduikt als de Hollywood-spin doctor die wel wat ziet in een sciencefictionepos waarin Brad Pitt en Catherine Zeta-Jones na een stevig potje rampetampen in een ruimtetuig een deugddoend sigaretje opsteken – kwestie van de potentiële tabaksconsument een sexy voorbeeld te geven en roken opnieuw hip te maken. Een geïnspireerde en amusante satire kortom, al had het best wat venijniger en zonder dat preutse rookvrije imago gekund.

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content