DAVID MANCUSO

Sinds 1970 ‘musical host’ van de legendarische Loftparty’s in New York. Er werd geen alcohol geschonken en ze waren enkel toegankelijk op invitatie, maar werden via mond-tot-mondreclame een groot succes. Mancuso’s aanpak werd later in veel nachtclubs gekopieerd, wat hem de geestelijke vader van de moderne discotheek maakt.

LARRY LEVAN

De meest legendarische discodeejay aller tijden. Net als tijdsgenoten Nicky Siano en Walter Gibbons was Levan een technische pionier die ook het publiek als geen ander bespeelde. Resideerde van 1978 tot 1987 in de befaamde Paradise Garage in New York. Veel van zijn persoonlijke klassiekers en remixes werden hits. Stierf in 1992 aan een hartkwaal.

TOM MOULTON

Voormalig fotomodel en pr-manager die de maxisingle introduceerde voor deejays. Wordt ook de ‘vader van de remix’ genoemd wegens zijn baanbrekende extended mixes die hij op tweesporenrecorders maakte voor onder meer Gloria Gaynor, The Trammps en Grace Jones. Werkte veel samen met West End Records, het label van Paradise Garage-eigenaar Mel Cheren.

PATRICK ADAMS

Met 32 gouden of platina platen achter zijn naam de meest succesvolle songschrijver en producer uit de hoogdagen van de disco. Was betrokken bij meer dan duizend opnames en scoorde op het label Salsoul Records commerciële hits aan de lopende band met acts als Musique, Sister Sledge, Shannon, Class Action en Loleatta Holloway.

FRANKIE KNUCKLES

Auteur van Your Love, de eerste Chicagohouseklassieker. Begon samen met Larry Levan als deejay in New York, maar verkaste in 1977 naar Chicago. Samen met zijn compagnon Ron Hardy legde hij in zijn thuisclub The Warehouse de fundamenten van house music, een hardere, meer repetitieve versie van disco die later via Engeland Europa zou veroveren.

ARTHUR RUSSELL

De vergeten zoon van de disco. Een cultfiguur die vele undergrounddiscoklassiekers schreef zoals Dinosaurs Kiss Me Again en Is It All Over My Face van Loose Joints. Een klassiek getrainde cellist die op zijn eigen albums een bevreemdende mix bracht van avant-garde, dub en disco. Werkte samen met zowel beat poet Allen Ginsberg als Talking Head David Byrne. Stierf in 1992 aan aids.

GIORGIO MORODER

Italiaanse producer en synthesizerpionier. Wordt beschouwd als een van de architecten van de moderne discosound, niet het minst dankzij de single I Feel Love van zijn protegee Donna Summer. Zijn snelle, Europese variant op disco werd Hi-NRG of italo-disco genoemd. Werkte ook samen met Blondie ( Call Me) en Sparks ( Beat The Clock).

STEVE RUBELL

Samen met Ian Schrager (r.) de drijvende kracht achter Studio 54, de eerste grote discotempel. De club opende in 1977 in Manhattan en groeide met zijn decadente discofeestjes uit tot de favoriete nachtclub van de jetset. Bianca Jagger vierde er haar verjaardagsfeest gezeten op een wit paard. Rubell vloog in 1980 wegens belastingontduiking een jaar achter de tralies en stierf in 1989 aan aids.

DJ HARVEY

Britse deejay die eind jaren tachtig door de hiphopscene naar New York gelokt werd en bevriend raakte met Larry Levan. Emigreerde vervolgens naar de States, waar hij vanuit Los Angeles een nieuwe discohype aanzwengelde. Via zijn label Black Cock brengt hij obscure discotracks in omloop die steevast uitgroeien tot collector’s items. Zie ook het duo Rub-N-Tug.

MORGAN GEIST

Producer en deejay die met zijn label Environ midden jaren negentig de discoscene van New York nieuw leven inblies. Maakt samen met Darshan Jesrani deel uit van Metro Area, waarvan het titelloze debuutalbum uit 2002 een mijlpaal is van de nouveau disco.

(J.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content