Doe de Grote Jan Delvaux Quiz – op deze pagina’s en op knackfocus.be. Muziek is de GRRRR! van elke quiz. Het is het onderwerp dat voor de grootste zuchten en de meeste animo zorgt. Niet verwonderlijk dus dat de muziekquiz een apart genre is geworden dat de algemene quiz naar de troon steekt.

Vanwaar dat gedoe? Oudere deelnemers weten weinig van muziek, jongere spelers kennen alleen de muziek uit hun jeugd. En dan zijn er de experts met een onwaarschijnlijke bagage die het antwoord al kennen voor de quizmaster de vraag heeft gesteld.

Dat maakt het opstellen van muziekvragen erg moeilijk. Ze moeten of ongelofelijk gemakkelijk of ongelofelijk moeilijk zijn.

Jan Delvaux, de wandelende encyclopedie van all things pop, wandelt deze zomer van het ene uiterste naar het andere. Het is een initiatieparcours in 7 delen dat gradueel moeilijker wordt.

Goed nieuws: je kunt hier oefenen en vervolgens op www.knack.be mooie prijzen winnen.

De start is zacht. Als je het antwoord niet kent, kun je altijd gokken. Verras jezelf.

DEEL 1: WAAR OF NIET WAAR?

1 AARDRIJKSKUNDE -Volgens de liedtekst van Je veux de l’amour (1980) heeft Raymond van het Groenewoud gezongen in Aalst, Peutie, Koekelberg en Genoelselderen.

waar / niet waar

2 BELPOP – Ça Plane pour moi (1977) van Plastic Bertrand is de grootste punkhit aller tijden. De millionseller is gecomponeerd door Lou Deprijck. In 2006 beweert de man dat hij het nummer ook heeft ingezongen. Een panel van experts geeft hem in 2010 gelijk.

waar / niet waar

3 CIJFERS – Adele heeft tot dusver twee albums uitgebracht: 19 (2008) en 21 (2011). De verklaring van de titels is heel simpel: zo oud was ze toen ze de respectieve platen maakte.

waar / niet waar

4 CULT – Frank Zappa was niet alleen inventief als muzikant. Hij maakte ook werk van de namen van zijn vier kinderen: Moon Unit, Dweezil, Ahmet en Diva. Twee jongens en twee meisjes dus.

waar / niet waar

5 FAMILIE – Buscemi is het waarmerk van dj en muzikant Dirk Swartenbroekx. Hij is de broer van actrice An Swartenbroekx, beter bekend als Bieke van FC De Kampioenen.

waar / niet waar

6 FESTIVALS – Het jonge Rock Werchter krijgt in 1986 grote erkenning uit onverwachte hoek. Premier Wilfried Martens komt met zijn kinderen naar Iggy Pop kijken.

waar / niet waar

7 GROEPSNAMEN – Waar heeft Jonathan Vandenbroeck de artiestennaam Milow gehaald? ‘Milo’ is het Griekse woord voor appel. En Jonathan is een appelras. ‘Low’ past goed bij de ondertoon van zijn nummers. Goed gevonden. Maar Milow bestaat ook ‘echt’. Het is een dorp van 423 inwoners in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern.

waar / niet waar

8 ICONENChiquitita (1979) is een evergreen van Abba. De eerste 100.000 exemplaren van de single moesten uit de handel worden gehaald. De ontwerper van de hoes had verkeerdelijk ‘Chiquita’ verstaan.

waar / niet waar

9 PSEUDONIEMEN – Vlaamse zangers hebben een traditie van schuilnamen. Will Tura kennen ze bij de burgerlijke stand van Ukkel bijvoorbeeld als Willy De Gieter.

waar / niet waar 10 SONGFESTIVAL‘Moi, j’ai quinze ans et je te dis… j’aime la vie’, zingt Sandra Kim tijdens het Eurovisiesongfestival 1986. Nader onderzoek leert dat ze pas 13 is. Dat verandert uiteraard niets aan haar status van ‘jongste winnaar ooit’.

waar / niet waar

11 TEKSTEN‘You were workin’ as a waitress in a cocktail bar when I met you. I picked you out, I shook you up and turned you around, turned you into someone new.’ Het zijn de beroemde beginzinnen van Don’t You Forget about Me van Simple Minds.

waar / niet waar

12 TITELSSympathy for the Devil (1968) is een van de meest opzwepende nummers van de Rolling Stones. Het blijft een klassieker op feestjes. Heel bijzonder is dat de titel van het nummer niet voorkomt in de tekst.

waar / niet waar

13 TRIVIA – Herman Brusselmans schrijft in 1990 de volgende aanbeveling voor Royalty in Exile, het album van The Scabs waarop Hard Times en I Need You staan: ‘The Scabs zijn het beste middel tegen koppijn.’

waar / niet waar

14 VLAAMSE LIED – De familie Neefs is de Vlaamse familie Von Trapp. Günther stapte in de voetsporen van zijn betreurde vader Louis. Zijn zingende tante Marijke is onder meer bekend van Sport is tof, het Gordellied van 1988.

waar / niet waar

15 ZANGERS – Bruce Dickinson houdt van zware metalen. In zijn ene leven is hij zanger van de metalband Iron Maiden. In zijn andere leven is hij luchtvaartpiloot. Hij vliegt zijn groep rond tijdens wereldtournees, maar doet net zo goed gewone jobs. In mei van dit jaar startte hij Cardiff Aviation, een onderhoudsbedrijf voor vliegtuigen met meer dan 1000 werknemers.

waar / niet waar

DE OPLOSSINGEN: 1) niet waar (het is niet Koekelberg maar Genoelselderen) 2) waar 3) waar 4) waar 5) niet waar 6) niet waar (minister van Cultuur Patrick Dewael is in 1986 de eerste politicus van nationaal belang die Rock Werchter bezoekt) 7) waar 8) niet waar 9) niet waar (Will Tura is Arthur Blanckaert, Willy De Gieter is Willy Sommers) 10) waar 11) niet waar (het zijn de eerste lijnen van ‘Don’t You Want Me’ van Human League) 12) waar 13) waar 14) niet waar (het is niet Marijke maar Connie Neefs) 15) waar

VOLGENDE WEEK

2+1 GRATIS (MULTIPLE CHOICE LIGHT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content