Doe de Grote Jan Delvaux Quiz – op deze pagina’s en op knackfocus.be. Muzikale kennis verwerven vergt tijd, moed en doorzettingsvermogen. Wij bieden de aspirant-muziekquizzer een onderhoudende zomercursus aan, popkenner Jan Delvaux is uw quizmaster. Op deze pagina’s kun je oefenen. Op www.knack.be speel je mee voor Free Record Shopbonnen. DEZE WEEK: 15 vragen met 4 mogelijke antwoorden. Het is het raamwerk van de beroemde quiz met Walter Grootaers, maar geen steun van het publiek, geen antwoorden die worden geëlimineerd en geen hulplijn. En een waardig quizzer heeft het internet helemaal niet nodig.

DEEL 4: WIE WORDT MULTIMILJONAIR?

1 ADEL Belgen met buitengewone verdienste kunnen in de adelstand worden opgenomen. Een adviesraad maakt jaarlijks een lijst op met landgenoten die zich voortaan ridder of baron of burggraaf mogen noemen. Wie van deze vier is baron?

1) Salvatore Adamo

2) Toots Thielemans

3) Will Tura

4) Jacques Brel

2 AUTOBIOGRAFIE‘This Is Radio Clash’ zingt The Clash in 1981 over zichzelf. Het nummer wordt vaak geciteerd als het eerste hiphopnummer van Britse makelij. Wie van deze vier heeft geen ‘autobiografisch’ nummer?

1) Talk Talk

2) The Alarm

3) Madness

4) Kool and the Gang

3 BELPOP – Over welke Belgische groep gaat het in deze uitspraak van Stephen Dewaele, bekend van 2manydjs en Soulwax? ‘Ik ben in ongeveer iedere wereldstad in platenwinkels binnengestapt, en de enige Belgische groep waarvan je altijd wel iets vindt, is…….’

1) dEUS

2) Front 242

3) Praga Khan

4) Scala

4 BOEK –A Clockwork Orange (1962) van de Britse schrijver Anthony Burgess moet een van de meest gelezen boeken in muziekkringen zijn. Samen met de latere film van Stanley Kubrick is het een inspiratiebron voor talloze teksten, groepsnamen, videoclips en wat dies meer zij. Wie van dit viertal ging niet te rade bij het (cult)boek?

1) Heaven 17

2) Moloko

3) Devotchka

4) O. Rang

5 BROERS – Niets is sterker dan een broederband. Niets is sterker dan broers in een band. Vandaar misschien dat heel wat groepen ‘Brothers’ in hun naam meenemen zonder dat er sprake is van een verwantschap. Drie van deze vier spelen vals. Wie niet?

1) The Doobie Brothers

2) Chemical Brothers

3) The Walker Brothers

4) The Allman Brothers Band

6 EPISCH – Bohemian Rhapsody van Queen is het prototype van een episch nummer. Rijkelijk uitgewerkt met vele versieringen en wendingen. Toch duurt het kleinood ‘maar’ 5 minuten en 55 seconden. Drie van deze singles steken Queen los voorbij. Welke is korter?

1)Goodnight Saigon (Billy Joel)

2)Born Slippy (Underworld)

3)Blue Monday (New Order)

4)Vienna (Ultravox)

7 EUROVISIESONG – Grote consternatie op het Eurovisiesongfestival 1969 in Madrid. Vier landen blijken dezelfde score behaald te hebben. Daar was het reglement niet op berekend. De jury gaat voor een ex aequo. Welk van de volgende liedjes werd niet bekroond?

1)Boom Bang-a-Bang (Lulu)

2)De troubadour (Lenny Kuhr)

3)Un Jour, un enfant (Frida Boccara)

4)La La La (Massiel)

8 FESTIVAL – Bij terugblik lijkt het alsof elke rockartiest met naam en faam in 1969 op het Woodstock Music and Art Festival heeft gespeeld. Toch ontbeert de hoogmis van het hippietijdperk enkele belangrijke predikanten. Wie van de volgende namen heeft de three days of peace and music gemist?

1) Joe Cocker

2) Janis Joplin

3) Van Morrison

4) The Who

9 GEDRUM – Sommige groepen hebben aan 1 drummer niet genoeg. Het effect van twee trommelaars is volgens kenners verbluffend. Welke van de volgende groepen is van die unieke ervaring verstoken gebleven?

1) Arcade Fire

2) Adam and The Ants

3) Slipknot

4) Death Cab for Cutie

10 HANDIG – Linkshandige gitaristen hebben keuze zat. Of ze kopen een linkshandige gitaar. Of ze draaien zoals Jimi Hendrix een rechtshandige gitaar om en doen hetzelfde met de snaren. Of ze draaien zoals Bob Geldof een rechtshandige gitaar om en leren ‘omgekeerd’ te spelen. Of ze gaan zoals een van deze vier heren rechtshandig spelen.

1) Mark Knopfler

2) Kurt Cobain

3) Paul McCartney

4) Eric Clapton

11 HITPARADE – De Ultratop is sinds 1995 de enige echte officiële hitparade in Vlaanderen. Er wordt ook een officieuze top aller tijden bijgehouden. In de top 20 van die lijst staan vier Belgische nummers. Wie bekleedt de hoogste plaats?

1) Fixkes

2) Stromae

3) Stash

4) Milow

12 THE KING – Elvis Presley is niet meer op aarde sinds 1977. Al denken sommigen daar anders over. Hij leeft alleszins verder in een paar honderd liedjes. Welk van de volgende nummers heeft geen betrekking op The King?

1) My My, Hey Hey (Out of the Blue) (Neil Young)

2)King of Snake (Underworld)

3)Tupelo (Nick Cave)

4)Man on the Moon (R.E.M.)

13 NEW BEAT – Het land is in 1989 in de ban van new beat. Er valt snel geld te verdienen en dus springt iedereen op de kar. De nieuwsdienst van VTM baart zowaar de single Newsbeat. Wie bleef met zijn fikken van de beats?

1) Eddy Wally

2) Rocco Granata

3) Plastic Bertrand

4) Willy Sommers

14 STRAAT – Niet alleen oude krijgsheren en dode burgemeesters worden met een straatnaam herdacht. Bob Marley (New York) en Elvis Presley (Memphis) hebben hun eigen Boulevard. Welke van de onderstaande plekken staat niet op de kaart?

1) Joey Ramone Place, New York

2) Flaming Lips Alley, Oklahoma

3) Frank Sinatra Drive, Hoboken

4) Snow Patrol Street, Glasgow

15 VARKEN – Bassist Roger Waters verlaat in 1984 Pink Floyd met slaande deuren. Hij wil zijn vroegere kompanen onder meer verbieden om tijdens concerten het beroemde opblaasvarken te gebruiken. Waters claimt het copyright. Pink Floyd bestelt een nieuwe attractie.

1) Een opblaasbaar stekelvarken.

2) Hetzelfde varken (oorspronkelijk een zeug) maar dan met gigantische testikels.

3) Een opblaasbare olifant.

4) Een gigantische opblaaspop van Roger Waters.

VOLGENDE WEEK

Tussentijdse toets

DE OPLOSSINGEN:

1) 2

2) 2

3) 2

4) 4

5) 4

6) 4

7) 4

8) 3

9) 4

10) 1

11) 1

12) 2

13) 4

14) 4

15) 2

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content