TERUG NAAR OOSTERDONK

MARC VAN EEGHEM, samen met IDES MEIRE. 'Destijds werd 'TERUG NAAR OOSTERDONK' stiefmoederlijk behandeld.'

Zondag 17/4, 21.15 – één

Nu De Ronde gereden is, gaat bij één weer de vinger op de knip. Op zondagavond komt Terug naar Oosterdonk opnieuw op tv – een herhaling waarover de fictieliefhebbers waarschijnlijk eens niet zullen klagen. Die geprezen serie van Frank Van Passel en Guido Van Meir uit 1997 begint met de dood van een man die u recent nog zag ruziën op de achterbank van een vip-busje in de Ronde van Vlaanderen.

Marc Van Eeghem: Terug naar Oosterdonk begint inderdaad met de sterfscène van mijn personage Louis Bosmans. Vraag me niet waarom, maar in tv-series heb ik al vaak opgebaard gelegen en ben ik meermaals opgehangen. Ik denk dat ik de Vlaamse acteur ben die al het vaakst de pijp is uitgegaan. Louis Bosmans stelt op zijn bed een vraag die het hele verhaal, over de teloorgang van het polderdorp Oosterdonk, in gang zet.

Fris ons geheugen op: wat vraagt hij?

Van Eeghem: Hij vraagt zijn zoon Brecht, gespeeld door Rik Van Uffelen, of die niet op zoek wil gaan naar Jos Teugels. Teugels is een oude dorpsgenoot uit Oosterdonk die voor het laatst gezien werd in het gezelschap van Pietje de Leugenaar, prachtig gespeeld door Dirk Roofthooft. Pietje was een vreemde, volkse figuur die zich tegen de moderniteit verzette, met name de uitbreiding van de haven waarvoor het dorpje Oosterdonk op termijn zou moeten verdwijnen. Op de koffietafel van Louis’ begrafenis haalt iedereen herinneringen op aan die tijd en zo wordt aan de hand van flashbacks het verhaal van het dorp verteld.

Heb je goede herinneringen aan de opnames?

Van Eeghem: Absoluut, ik speelde in die flashbackscènes de jongere Louis Bosmans. Regisseur Frank Van Passel ging op een toen nog ongewone manier te werk: hij gaf zijn acteurs veel vrijheid. Ook bracht hij ons op de set soms in de stemming door al stukjes van de melancholische muziekscore te laten horen. We hadden sowieso een geweldig scenario in handen, maar samen met Frank hebben we daar ook echt het beste uit gehaald. Het is alweer even geleden dat ik de reeks nog gezien heb, maar ik twijfel er niet aan dat ze nog steeds overeind staat.

‘Terug naar Oosterdonk’ was destijds voor het eerst te zien op TV2, toen vooral het kanaal voor sportuitzendingen en klassieke concerten. Weet jij nog waarom die vreemde beslissing genomen werd?

Van Eeghem: De flashbacks! Bij de vrt werd er gevreesd dat de gemiddelde TV1-kijker dat te ingewikkeld zou vinden. Een schromelijke onderschatting van het publiek. Dat kun je je vandaag niet meer voorstellen. Terug naar Oosterdonk werd heel stiefmoederlijk op een onmogelijk uur op TV2 uitgezonden – nochtans heeft de serie daar toch een trouwe schare fans opgebouwd.

Vandaag kan een eigenzinnige serie als ‘De Ronde’ wel op een mooi uitzenduur bij één. Daar had ze zowel voor- als tegenstanders: tot welke groep behoorde jij?

Van Eeghem: Het kamp van de fans, en niet enkel omdat ik erin meespeelde. Ik heb elke zondag gekeken: het verhaal van het oudere koppel dat uit het leven wil stappen, de drie vrienden met het vluchtmisdrijf op hun kerfstok, het gehakketak tussen Dieter De Leus en Lasse… ik heb er allemaal van genoten. Ik vond het ook heel knap in beeld gebracht. Al is het natuurlijk ieders goed recht om het níét geweldig te vinden.

Jij speelde Gunther Vercammen, de hielenlikker van het vip-busje. Mogen ze je nog vragen voor zo’n dagje in de Rondekaravaan?

Van Eeghem: Ik ben een wielerliefhebber, al van in mijn studententijd, maar zo’n busje hoeft voor mij niet meer. Je zit daar uren lang in vast, hé. En ik denk dat je veel meer van de koers ziet vanuit je luie stoel voor tv. Zo kijk ik graag naar de voorjaarsklassiekers en de Ronde van Frankrijk. Wat mij fascineert, is het tactische steekspel tussen de ploegen. Dat we eens te zien kregen wat zich in de wagens van de ploegleiders afspeelt, vond ik bijvoorbeeld erg boeiend.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content