TERRIERS

DONAL LOGUE en MICHAEL RAYMOND-JAMES in de beste nieuwe serie van 2010.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Zondag 19/5, 16.50 – 2BE

Zoals we enkele weken geleden al schreven in ons stuk over het overaanbod aan goede series is Shawn Ryan, de man die met The Shield televisiegeschiedenis schreef, een van de belangrijkste slachtoffers van de problemen die kijkers ondervinden om hun tijd goed te verdelen. Sinds Vic Mackey zijn wapen in 2008 heeft opgeborgen, heeft Ryan nooit meer het succes en de impact van die politiereeks kunnen evenaren. Dat is op zich niet zo vreemd – David Simon (The Wire) en David Milch (Deadwood) kampen met hetzelfde probleem – maar het is wel opmerkelijk dat bijna alles wat Ryan na 2008 gemaakt heeft roemloos ten onder is gegaan. Zijn politiedrama The Chicago Code werd in 2011 na nauwelijks 13 afleveringen afgevoerd, de veelbesproken actiethriller Last Resort onderging vorig jaar hetzelfde lot en ook deze Terriers hield het in 2010 niet lang vol.

Nochtans leken de sterren voor Terriers bij de start gunstig te staan, want Ryan maakte de serie voor dezelfde zender – FX – als die waar The Shield had gelopen, en het was ook een politiereeks. Terriers draait om de twee privédetectives Hank (Donal Logue) en Britt (Michael Raymond-James), die in Californië proberen rond te komen door allerlei zaakjes op te knappen. Ze hebben geen geld en geen vergunning – ‘We find that by not working with one, we never have to worry about losing them’, zoals Hank uitlegt – maar dat maken ze goed met hun enthousiasme en hun verbetenheid, een trekje dat ze delen met het hondenras uit de titel. Als ze in de eerste aflevering een zaak toegeworpen krijgen waar de rijkste man uit de omgeving bij betrokken is, lijken ze eindelijk hun grote doorbraak te beleven.

Ryan wilde met Terriers een soort tv-versie van de buddy movie maken, met het soort ontspannen machogevoel van films als Butch Cassidy and the Sundance Kid en The Great Escape. En daar slaagt hij in: qua toon zit het meteen perfect, met een evenwichtige mix tussen comedy en detective, en ook de afwisseling tussen zaken die in één aflevering worden afgerond en langer lopende verhalen verloopt soepel. Dat laatste is niet verwonderlijk natuurlijk, want met The Shield heeft Ryan op dat vlak het handboek geschreven. De critici in de VS waren in ieder geval laaiend enthousiast – Terriers werd zelfs uitgeroepen tot beste nieuwe serie van het jaar, en 2010 was het jaar waarin ook Treme en Boardwalk Empire debuteerden. Maar het hielp niet: de serie haalde zelfs naar FX-normen te weinig kijkers en werd na één seizoen weer stopgezet. Nu ja, het voordeel is dat er maar 13 afleveringen zijn, wat in deze tijden ook meegenomen is.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content