HASTA LA VISTA, BABY – Superieure pulp met de gouverneur van Californië.

2003

Film: ***

Extra’s: **

Sony

In de Terminator-franchise wordt de mens van de aarde geknald door een computerprogramma. Skynet heeft de macht overgenomen en verdedigt die in een dystopische samenleving met gesofisticeerde cyborgs en robotten. Slechts één man kan de mens van de toekomst redden: rebellenleider John Connor.

The Terminator (1984) voert Arnold Schwarzenegger op als een musculaire man van daden uit de toekomst – 2009 by the way – die naar 1984 wordt getransporteerd om de geboorte van John Connor te verijdelen. De toen nog volslagen onbekende James Cameron regisseerde The Terminator als een superviriele B-film, waarbij Schwarzeneggers dialogen tot een volstrekt minimum werden beperkt. Met een sterk Duits accent debiteerde de voormalige Mr. Universe twee nu klassieke oneliners: ‘ I’ll be back!‘ en ‘ Hasta la vista, baby‘. Het was zijn beste rol ooit.

In T2: Judgment Day (1991) is Schwarzenegger plots de good guy. Hij moet de tiener John Connor beschermen tegen een supergesofisticeerde cyborg die allerlei vormen aanneemt – met dank aan de CGI-techniek. T2 beantwoordde aan de vrede propagerende verkiezingsstrategie van de republikeinen, die nog met een kater van de eerste Desert Storm zaten. Arnie herleidde geen mensen tot pulp en James Cameron beschreef T2 als de eerste actiefilm die wereldvrede propageerde. Wie had kunnen voorspellen dat Arnold een dikke tien jaar later gouverneur van Californië zou worden?

Terminator 3: Rise of the Machines (2003) situeert zich opnieuw in het heden. Deze keer neemt de volwassen John Connor het op tegen een vrouwelijke cyborg. Hij krijgt hierbij de steun van – de nog steeds alles vernietigende – Schwarzie als de ‘goede’ cyborg T-101 én van sidekick Claire Danes. Zij is niet alleen de dochter van de militair die mede verantwoordelijk is voor de hegemonie van de machines, maar wordt ook Connors liefje. Veel tijd voor romantiek is er echter niet. Het non-stop actiespektakel van Terminator 3 vertoont dezelfde boude energie van The Terminator, maar beschikte over een groter budget. Zo werd Rise of the Machines een waanzinnig energieke B-film, met de zwarte humor en donkere finale als pluspunten.

Qua beeld en geluid is de Blu-ray ongeëvenaard. De extra’s zijn dezelfde als die van de bestaande dvd, maar op de Blu-ray kun je het bonusmateriaal tijdens de film bekijken. Leuk, als de vele interviews en commentaren wat inhoud zouden hebben. In het geval van Terminator 3 bestaat het bonusmateriaal vooral uit allerhande schouderklopjes, en daar liggen we nu eens niet wakker van. De technische info over de speciale effecten is dan wel weer oké.

Piet Goethals

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content