Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Kanker en humor: ze gaan samen, zo bewijst het eerste seizoen van de Amerikaanse comedy The Big C.

Terminale kanker, niet meteen een onderwerp waarbij u en ik denken: daar valt nu eens een goede komische reeks uit te puren! De mensen achter The Big C dachten van wel, en ze slagen ook nog. De opzet: lerares Cathy Jamison krijgt van haar dokter te horen dat ze aan een vergevorderde vorm van huidkanker lijdt en over afzienbare tijd – hij durft zich niet uit te spreken over hoe lang nog – zal sterven. In plaats van iedereen uit haar omgeving op de hoogte te brengen, besluit Cathy haar ziekte verborgen te houden, en te proberen de tijd die haar nog rest zo zinvol mogelijk in te vullen. Maar het is niet omdat ze niets zegt dat haar ziekte geen gevolgen heeft voor haar naasten, integendeel. Haar man wordt aan de deur gezet zonder dat hij echt goed beseft waarom en haar puberende zoon heeft plotseling af te rekenen met een moeder die zo veel mogelijk tijd met hem wil doorbrengen en per se gesprekken over ‘de eerste keer’ wil hebben.

Die basis lijkt bijzonder goed op die van Breaking Bad – leraar heeft kanker en houdt dat verborgen – maar terwijl die reeks snel de donkere toer opgaat, slaagt The Big C erin om lichtvoetig te blijven. Eigenlijk leunt de reeks veel dichter aan bij Weeds of Nurse Jackie, nog twee series die beginnen bij een dramatisch idee (vrouw verliest man en begint uit financiële noodzaak drugs te dealen, verpleegster is verslaafd aan pijnstillers en moet dat verbergen voor haar omgeving) en daar de humor in zoeken. De reeks staat of valt ook bij de hoofdrolspeelster, in dit geval Laura Linney, die erin slaagt om Cathy ook op de extreemste momenten (haar kortstondige affaire met een onderhoudsman van de school bijvoorbeeld) geloofwaardig en herkenbaar te houden.

De humor komt vooral uit de personages rond Cathy: haar man, altijd een beetje kind gebleven en nu door zijn vrouw in een volwassen rol gedwongen, of de zwaarlijvige Audrey (Gabourey Sidibe uit Precious), een leerlinge uit Cathy’s klas die tegen haar zin door haar lerares tot een gezonder leven wordt aangemaand. De mix is niet altijd even evenwichtig – Cathy’s broer, een fulltime wereldverbeteraar, durft al eens op de zenuwen te werken – maar in de beste afleveringen slaagt The Big C erin om tegelijk grappig, confronterend en ontroerend te zijn, en om rond een thema als kanker televisie te maken die het leven celebreert. Het eerste en het tweede seizoen van The Big C komen tegelijk uit op dvd bij ons, in de VS loopt momenteel het vierde seizoen en dat zal meteen ook het laatste zijn. Extra’s: gewiste scènes, interviews met de hoofdrolspelers en de makers.

THE BIG C ****

SEIZOEN 1

(Sony)

FOCUS TRAKTEERT

www.knackfocus.be

WIN EEN The Big C-pakket met seizoen 1 & 2. Kijk snel op pagina 8.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content