In ‘Temptation Island’ is er maar één ding erger dan verleid worden, en dat is niet verleid worden.

Heeft Temptation Island maatschappelijke waarde, zoals VT4 ons reeds vijf jaar lang probeert voor te houden? Bof, misschien kunnen mensen die ‘Probeer de autosnelweg niet al slenterend over te steken’ zinvol advies vinden, wel enkele levenslessen uit het programma halen. Maar voor de rest is de reeks in de eerste plaats hilarisch entertainment, waarin ieder jaar opnieuw enkele jongens en meisjes bereid worden gevonden om de ultieme relatietest aan te gaan. Mocht u zich niet meteen iets kunnen voorstellen bij het woord ‘ultiem’: het is alsof je de vering van je auto zou testen door tegen 150 per uur over een verkeersdrempel te vlammen.

Neem nu Gringo en Ciska, die op hun eerste avond op Jamaica – tevens hun laatste avond samen – de vijfde verjaardag van hun relatie vierden. De jongeman had voor de afreis in het geniep een ring gekocht, en als zijn vriendin aan de verleiding zou kunnen weerstaan, was hij vastbesloten haar ten huwelijk te vragen. Maar, zo waarschuwde de romantische ziel haar vlak voor ze moest vertrekken: ‘Als ik zie dat jij met iemand naar bed bent geweest, dan probeer ik het hele rijtje af te gaan.’ Een paar dagen later kreeg Gringo al meteen de kans om zijn voornemen in de praktijk om te zetten.

In de eerste beelden die hij van zijn geliefde zag, zei Ciska dat er bij de vrijgezellen wel een jongen zat voor wie ze eventueel iets zou kunnen voelen. Niet meteen een boud statement, maar voor Gringo was het voldoende om door het lint te gaan. ‘Ik verwacht dat ik Ciska droevig zie, en dan lacht ze meer dan ik’, aldus de gegriefde Romeo en hij voegde eraan toe dat hij op een punt was gekomen ‘dat ik niet meer wil vechten voor mijn relatie’. Nu moet u dat vechten met een tikkeltje zout nemen, want even voordien had Gringo nog zijn beklag gedaan dat er niemand van de mooie vrijgezellinnen op zijn kant van het eiland op hem viel. Of in zijn woorden: ‘Niemand wil zich eens volledig laten gaan met Gringo.’ Er is op Temptation Island maar één ding erger dan verleid worden, en dat is niet verleid worden.

Een ander koppeltje is Frederik en Véronique. Frederik is wat de volksmond een gezonde jongen pleegt te noemen, iemand met een meer dan gewone seksuele appetijt. ‘De meeste mannen denken om de drie seconden aan seks, ik denk drie keer per seconde aan seks’, zo luidde zijn binnenkomer. Nu lijkt mij dat een goed argument te zijn om net níet mee te doen – als de gelegenheid de dief maakt, dan is Temptation Island een Kortrijks juwelier die zijn collectie op de stoep legt, in Noord-Frankrijk flyers gaat uitdelen en een paar bussen inlegt voor de geïnteresseerden – maar ik heb het al lang opgegeven om te raden naar de drijfveren van de kandidaten die zich hiervoor inschrijven.

Frederik raakt in ieder geval niet alleen op seksueel vlak snel opgewonden. Toen Véronique aan een andere kandidate vertelde dat hij een beetje egoïstisch in bed is, voelde hij zich meteen tot in het diepste van zijn hart bedrogen. ‘Nu ga ik het lastig krijgen tegenover de meisjes,’ vertelde hij, ‘nu begint voor mij de temptation pas echt.’ Het bed is duidelijk niet de enige plaats waar hij zich egoïstisch gedraagt. Toch moest Frederik zijn libidos – zoals hij het zelf noemt – nog even onder controle houden. Want toen hij op zoek ging naar het meisje dat hem tot dan de meeste kriebels had bezorgd, vond hij haar terug onder een boom. Innig zoenend met Gringo, die haar toevertrouwde dat hij bereid was ‘om vijf jaar op het spel te zetten voor u’. Misschien valt er dan toch iets te leren uit Temptation Island: het leven geeft en neemt.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content