Als België dan toch een modelstaat moet worden, stel ik voor dat een bevoegde commissie werk maakt van de regularisatie van de BV’s. Want geef toe, zoals het nu gaat, kan het niet verder. Drie keer per week Sammeke Gooris op de buis, vier keer Eva Pauwels… Om nog te zwijgen van Sergio en Dennis Black Magic. Als de regering het onveiligheidsgevoel van de burgers wil aanpakken, laat ze dan daar beginnen. In de eerste plaats moet er een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de BV’s an sich (mensen zoals Joyce De Troch, van wie iedereen allang vergeten is waarom ze een BV zijn) en de BV’s die naast hun BV-schap ook nog een betaalde hobby hebben zoals wielrennen, schrijven, urologie, politiek of scheiden van een populaire komiek. De eerste categorie heeft recht op faciliteiten, ze moeten er tenslotte van leven, van hun deelname aan interactieve spelprogramma’s en bonte avonden zoals De laatste show. Maar voor de bijklussende BV’s moet er een strenge spreidingswet komen, kwestie van tegelijk ook de overconsumptie van pijnstillers en antidepressiva aan te pakken.

Bij VT4 hebben ze dat heel goed begrepen. Want wie waren de invités in de culinaire reality show Peper en zout ? Een wat iel blondje in wie ik eenderde K3 meende te moeten herkennen, maar li la, li la, het ging om Kim Kay, niet meteen een huishoudnaam in mijn biotoop. En de dubbelgespierde met de veelkleurige coiffure bleek de polyvalente sportvrouw Ingeborg Marxte zijn, ook niet meteen een ingetrapte deur, om het nu maar eens oneerbiedig uit te drukken. Van Truus Druyts hoopte de onzichtbare gastheer ‘dat ze zich met spoed om de intensive care van de gasten zou bekommeren’. Aangezien Truus niet alleen een arts speelt in Spoed, maar in het echte leven al meer dan een jaar haar verongelukte vriendin verzorgt, was dat misschien niet de meest kiese introductie.

Vraag me niet om een hit van Jo Vally na te neuriën, maar aangezien hij eerder al als Man op de Rand van een Zenuwinzinking bij Tom en Bart te gast was, ga ik ervan uit dat hij een representatief specimen is van de mensenvariëteit die wij gemeenzaam ‘Vlaamse charmezanger’ noemen. Jo verscheen dan ook van top tot teen in oogverblindend wit, alsof hij in zijn eentje het winteroffensief tegen Stalingrad naspeelde. Als er een gezellige ex-wielrenner van doen is, heeft men in Vlaanderen een schier onuitputtelijke voorraad De Vlaemincks en Planckaerts ter beschikking. Aangezien Peper en zout gekruid entertainment zonder slap gelul beloofde, werd dit keer een beroep gedaan op Eddy, de Emile Ratelband onder de Planckaerts, die prompt zijn klauw in kokend frietvet stopte.

Er gebeurden wel meer vreemde dingen tijdens deze culinaire avond: telegestuurde autootjes en vrouwelijke fans van Jo Vally rolden af en aan, Ingeborg deed vuile manieren met een levensgrote teddybeer en Eddy’s zoon Francesco kwam gitaar spelen, waarna pa het zielenleven van zijn oudste in een kubistisch schilderij vatte. Jo vroeg tijdens het spoelen van de sla hoe ’t met ‘de Miekes’ was en verklaarde even later dat hij nooit een vrouw zou willen zijn. Alsof iemand hem iets gevraagd had. ‘ Een vrouw, dat kan een kwalijk vergif zijn‘, peinsde hij hardop, zodat ik hoopte dat Ingeborg hem een barbell op zijn kanus zou meppen, maar die was net een tango aan het dansen met een kwibus met een raar hoedje. Waarna Truus verklaarde dat overspel voor mietjes was en haar lichaam een tempel en plots Valérie uit de lift sprong, vers van Temptation Island en blijkbaar de ex-vriendin van Eddy’s neef Jo . ‘Ja, hoe gebeurt zoiets…‘ mompelde ze vaag, toen ze moest uitleggen waarom het uit was tussen hen.

Zodra een beklijvend gesprek dreigde, moesten er een paar mensen op de fiets. ‘ Dat de perfecte huwelijken hun vinger opsteken‘, riep Eddy terwijl het zweet van zijn kop gutste en Jo hijgde dat hij ze de kost niet zou willen geven, de mensen die al een slippertje gedaan hadden zonder goe te beseffen met wie… Toen het gezelschap op aansporing van Eddy ten slotte in meditatiehouding ging zitten, daalde er even een weldoende stilte over de designkeuken neer. En de dampkap, zij zoemde voort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content