Niet alleen oud-judocoaches beleven dezer dagen sombere tijden, ook de begroting heeft zich al eens beter gevoeld, maar het ziekst is tegenwoordig de kennis. De jeugd weet van niets meer. De Franse Revolutie? Tu quoque fili mi? Het paard van Troje? Het zijn dode begrippen voor de doelgroep tussen 12 en 18 jaar. Gelukkig is er nog de televisie om zich de ellende in de samenleving aan te trekken: van promiscue mannen over zieke dieren tot de terminale kennis van de wereld rondom ons en dus is daar weer een seizoen van De Slimste Mens ter Wereld. Presentator Erik Van Looy volgde bijscholing in het mekka van de kenniscultuur, Hollywood, en de onbetwist slimste mens van het heelal, Rik Torfs, nam de plaats in van Marc Reynebeau. Op eenzame hoogte jureert hij nu over goed en kwaad, juist en fout. Wie Torfs daar in zijn fauteuil boven het Aardse ziet uittorenen, gaat zich terstond afvragen wie er werkelijk de wereld geschapen heeft: God, of Rik Torfs? Zelfs rabiate creationisten gaan aan het wankelen bij het zien van Torfs’ alwetende hoofd.

Reynebeau pruttelde pro forma nog even tegen toen hij werd verbannen uit zijn paradijselijke fauteuil, maar repte zich vervolgens zo snel als zijn magere beentjes hem dragen konden naar het hoofdkwartier van Woestijnvis om zich op te geven als kandidaat-slimste mens. Na al die jaren juryervaring was het Marc al langer een doorn in het oog dat zelfverklaarde humoristjes zoals een Bert Kruismans of een Stany Crets met de pluimen der kennis gingen lopen. Zonder gêne lieten ze ‘Slimste Mens’ op hun visitekaartjes drukken. Smartest Person. Homme Très Intelligent werd dat dan weer voor hun internationale contacten, want die hadden ze sinds ze officieel tot Slimste Mens waren gekroond. Lange tijd kon Reynebeau dit relativeren. Wat betekent de Slimste Mens in Vlaanderen op wereldschaal? Toch niet meer dan een geboortevlek op de bil van George Bush?

Maar toen bleek dat mooie, niet zo slimme vrouwen aan de voeten van deze zeer slimme mannen gingen liggen, maakte Marc kennis met iets wat hem lang onbekend was gebleven: testosteron in zijn lijf. Hij zou al die would-be Slimste Mensen eens een poepje laten ruiken! Met een voor hem ongewone overmoed stelde hij Erik Van Looy zelfs voor om het programma internationaal open te trekken en ook in Angola, Birma en Groenland op zoek te gaan naar Slimste Mensen. Reynebeau zou de selectie persoonlijk op zich nemen. Hij zou er zelfs een docusoap van kunnen maken. Of een soort Kaat & Co: ‘Marc & de Werkelijk Slimste Mensen’. Besparingswoede bij de VRT en misschien ook wat gezond verstand staken daar een stokje voor, maar Reynebeau liet het niet aan zijn hart komen. Hij belde zijn goede vriend Torfs op en bood hem, schijnbaar schoorvoetend, het enige juryzitje aan. Torfs nam het zonder zweem van twijfel, ja zelfs zonder een uiting van dankbaarheid aan. Net zoals Reynebeau vond dat hij al jaren recht had op de titel van Slimste Mens, was Torfs er al even lang van overtuigd dat hij in die zetel thuishoorde.

Het pad naar de titel ligt nu wijd open voor Reynebeau: zijn grootste concurrent zit veilig gevangen in verplichte nummertjes humor vanuit zijn eigen oude fauteuil, en al die andere Bekende, Interessante en andersoortige Vlamingen stuurt Reynebeau natuurlijk met een carambole naar huis. En toch zijn we zeer benieuwd wat De Slimste Mens ons dit jaar weer brengt. Het heeft iets van al die in het rood verklede mannen op straat. Iedereen weet hoe de vork aan de steel zit, maar het blijft spannend tot op de laatste minuut. Als het om algemene kennis gaat, is alles mogelijk. Zelfs met een Marc Reynebeau in het spel.

De weg naar de titel van Slimste Mens ter Wereld ligt wijd open voor Marc Reynebeau. Zijn grootste concurrent zit veilig gevangen in zijn eigen oude fauteuil.

Door Tine Hens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content