‘Op het eerste gezicht lijkt Celebrity Shock een amusant uurtje ‘lachen met BV’s in pijnlijke situaties’, maar niets is minder waar.’

Bert Anciaux schoot voor het eerst naar het politieke zenit nadat hij bij Mark Uytterhoeven in een veel te kleine zetel zijn mond voorbijpraatte over de zwangerschap van zijn vrouw. Dat is alweer zo’n 15 jaar geleden, en sindsdien is hij er niet echt terughoudender op geworden. Dat de man dus ooit zou opduiken in een realityprogramma rond ontgifting en darmreiniging, is geen wereldschokkende verrassing. Maar eerlijk is eerlijk: toen Bert toezegde om mee te doen aan Celebrity Shock wist hij niet wat hem te wachten stond. Die dekselse VTM had hem en zeven andere BV’s immers gevraagd als presentator van het nieuwe reisprogramma Amazing Journeys (je kunt je natuurlijk ook afvragen wat een minister van Cultuur te zoeken heeft in een reisprogramma van de commerciële omroep, maar passons) en het was pas toen ze aangekomen waren in hun respectieve uithoek van de wereld, dat ze te horen kregen dat de ‘amazing journey’ eigenlijk door hun spijsverteringskanaal zou gaan. Bovendien kunnen de acht kandidaten 5000 euro verdienen voor het goede doel als ze een week lang een ‘reinigingskuur’ ondergaan, en daar zegt geen enkele BV neen tegen, toch zeker niet als de camera draait.

Dus zagen we hoe Bert Anciaux en Elke Vanelderen in Mongolië (dat de minister op de luchthaven eerst nog verwarde met Siberië, maar nauwkeurigheid is – remember De Nachten / De Avonden – nooit zijn sterkste kant geweest) van een stuurse verpleger een confituurpot kregen om hun ochtendurine in op te vangen. Bert probeerde eerst nog opgewekt te blijven en wierp de man een luchtig ‘Wat ga je allemaal met ons doen, deugniet’ toe, maar toen hij even later in zwembroek op een aftandse massagetafel lag en een paar kilo zwarte stinkende drek over zich heen kreeg, verging het lachen hem toch. Ondertussen zaten Rani De Coninck en Gilles de Bilde in een Thais kuuroord, waar ze voor het eerst kennismaakten met ‘de man met de buis’, die hen doodleuk vroeg of ze ooit al een darmspoeling hadden ondergaan. Toen ze daar enigszins gepikeerd op reageerden – ‘Een darm in mijn gat, dat zie ik niet zitten’, aldus Rani – probeerde de therapeut hen gerust te stellen. Hij deed het naar eigen zeggen zelf al sinds zijn elfde, en ondertussen durfde hij de darm zijn beste vriend te noemen. En wellicht ook zijn enige, als hij inderdaad al zolang klysma’s ondergaat.

Nu lijkt Celebrity Shock natuurlijk een amusant uurtje ‘lachen met BV’s in pijnlijke situaties’, maar niets is minder waar. Eigenlijk is het programma vooral saai, omdat het, in tegenstelling tot een goed uitgevoerde darmreiniging, voor geen meter vooruitgaat. We zijn ondertussen twee afleveringen ver, en twee van de vier BV-koppels moeten zelfs nog goed en wel in hun kuuroord aankomen. En diegenen die er al zijn, vullen hun dagen tot nog toe vooral met babbelen – wie de deelnemers overloopt, kan zich indenken dat de gesprekken niet echt hoogstaand zijn. Nu zeg ik niet dat ik per se wíl zien hoe Rani De Coninck een klysma ondergaat – nooit gedacht dat ik dat nog eens zou schrijven – maar het is natuurlijk wel de enige bestaansreden van Celebrity Shock. Als VTM een reisprogramma had willen uitzenden waarin BV’s platitudes verkondigen over exotische bestemmingen, dan had ze misschien beter toch maar Amazing Journeys gemaakt.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content