Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

‘DE ZOMER VAN DE STERREN LEVERDE GEEN INZICHT OP IN DE PERSOON ACHTER PIM. WAARSCHIJNLIJK MAAR GOED OOK.’

Terwijl de sterren van Hollywood de voorbije maanden het ene sappige verhaal na het andere schandaal afleverden, verliep het leven van onze BV’s rimpelloos. Sneu voor de mensen achter De Zomer van de Sterren: een tv-programma vliegt tijdens de zomer altijd een beetje onder de radar, maar deze docusoap over de verwikkelingen in BV-land leek wel uitgerust met Stealth-technologie. We kunnen de makers echter geruststellen: misschien heeft De Zomer van de Sterren geen onthullingen op zijn erelijst, maar de serie heeft ons toch heel wat bijgeleerd. Vooral over hoe mensen die van de roem hebben geproefd elke gelegenheid te baat nemen om extra aandacht te krijgen, vaak tegen beter weten in.

Zo volgden we in één aflevering acteur Kurt Rogiers, die op vraag van een bekend merk van ondergoed jurylid speelde bij de ‘Verkiezing van het Mooiste Kontje’. Rogiers had zich terdege voorbereid en vooraf met zijn vriendenkring aan de toog een hele filosofie over kontofielen en legomanisme voorbereid, maar tijdens de wedstrijd zelf zat hij vooral grinnikend foto’s door te sturen met zijn gsm. Bij de beraadslaging achteraf probeerde Kurt de schijn nog op te houden. ‘Het deelnemersveld viel mee’, vertelde hij met uitgestreken gezicht tegen zijn medejuryleden (die hij ‘specialisten’ noemde, alsof ze net in Oxford op het onderwerp waren gepromoveerd). ‘Ze hadden allemaal niveau.’ Terwijl het enige aspect van de wedstrijd met wat niveau het podium was waarop de kandidaten hadden geparadeerd.

Op het vlak van zelfbegoocheling moest Rogiers echter zijn meerdere erkennen in Betty. Het vleesgeworden grinnikje had natuurlijk de poorten tot haar leven wagenwijd opengezet voor de cameraploeg – wat heeft ze anders te doen? – en liet ons volop meegenieten van de werkzaamheden aan haar nieuwe huis. De typisch Vlaamse fermette wordt een ode aan ‘Betty’s rijk gevulde carrière’, zo vertelde manlief Bart en wij snapten meteen waarom de ex-slagerin voor hem gevallen is. De terugblik begint al bij de ingangspoort, waar een grote ‘B’ in gesmeed wordt – ‘omdat Betty wat heeft met die letter’, zo gaf Bart mee ter wille van de kijker thuis die radeloos naar een verband zocht – en in de ontvangsthal komt een levensgroot portret van de Playboy waarop Betty in vol ornaat stond. Dat levert vast leuke gesprekken op bij de borrel.

De ‘Betty du jour’, Pim uit Star Academy, kon natuurlijk ook niet ontbreken in De Zomer van de Sterren. Pim, een jongeman die zo voor de showbizz in de wieg is gelegd dat het waarlijk jammer is dat hij niet kan zingen, trok de voorbije maanden door het land om overal nog eens netjes zijn liedjes uit het programma op een rijtje te zetten. Zijn publiek maalde niet om de voorspelbaarheid, dat was al blij dat het ‘Pimmeke’ in levende lijve zag en eerlijk gezegd: ik was ook opgelucht dat de jongeman kon ademen buiten een tv-studio. De Zomer van de Sterren gaf uitsluitsel over de relatie tussen Pim en Academy-winnares Katerine, want de ploeg mocht erbij zijn toen het koppeltje op het strand een intiem onderonsje hield – voor mensen van hun slag is het al intiem als de geluidsman niet op hun tenen staat. Enig inzicht in de persoon achter de artiest leverde de reeks dan weer niet op. Waarschijnlijk maar goed ook, want de meest diepzinnige uitspraak die Peroxide Pim tussen de optredens kon worden ontlokt was ‘dat het toch lastiger was dan hij had gedacht’. Op de tanden bijten Pim, het is bijna voorbij.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content