Het is dus ‘Franske’ geworden, die Wie Wordt De Man Van Wendy mocht verlaten met de hoofdprijs aan de arm. Althans, dat denk ik toch. Van bij de start is er immers gesuggereerd dat de hele reeks voor Wendy Van Wanten enkel een voorwendsel was om op zoek te gaan naar een tweede adem voor haar carrière, terwijl haar ware liefde thuis in de sofa haar avonturen zat te volgen. Het zou me niet verbazen – het komt me vreemder voor dat geen van die kliek BV’s éérder op dat idee is gekomen – maar omdat de wegen van de romantiek ondoorgrondelijk zijn, lijkt het toch beter om ze het voordeel van de twijfel te verlenen.

Het probleem met Wie Wordt De Man Van Wendy is dat er zoveel in scène werd gezet dat het bijna onvermijdelijk was dat er vragen zouden rijzen bij de hele opzet. Nergens was dat duidelijker dan in de twee extra afleveringen, die ironisch genoeg moesten bewijzen dat het echt wel dikke mik is tussen Franske en Wendy’tje. In de eerste ‘special’ zagen we hoe de tortelduifjes op reis gingen naar een tropische bestemming, waar ze in een hotel van de sponsor euforische kreetjes mochten slaken over de lichtinval op de kamer en de cocktails in het restaurant, en elkaar tijdens het dineren ingestudeerde liefdesverklaringen toewierpen. Maar het werd nog erger een week later, toen getoond werd hoe de twee hun relatie hadden beleefd in de vijf maanden tussen het einde van de opnames en de uitzending van de finale.

De allerlaatste aflevering leek tegelijk – en dat moet een primeur zijn – de proloog van de docusoap over de Van Wantens, die er onvermijdelijk zit aan te komen. Op een uur tijd werden de belangrijkste personages geïntroduceerd bij de kijkers in een opeenvolging van ‘spontane’ scènes die uit de koker van een vermoeide producer waren gerold. Het begon met een verkleedpartijtje met Franske in de hoofdrol. Sinds zijn uitverkiezing had die zijn tijd gespendeerd in het huis van Wendy’tje, maar omdat hij daar vanwege het herkenningsgevaar nauwelijks buiten mocht komen, voelde de nieuwe man zich onderhand ‘een beetje opgesloten in een gouden kooi’. Daarom diepten hij en Wendy’tje op zolder een rosse pruik op, waarna ze voor de spiegel gingen staan gibberen als overjaarse pubers. ‘Ik wou in de eerste plaats een man met humor’, declameerde Wendy’tje terwijl Franske zijn nieuwe kapsel inspecteerde, ‘en ik moet mij haasten om hem bij te houden.’ Dat wordt nog lachen.

Even later kreeg Huize Van Wanten bezoek van twee nevenpersonages en tevens leveranciers van een belangrijke verhaallijn: zoon Dylan en zijn zwangere vriendin Katrijn. Die kwamen toevallig aanlopen, en wat bleek: ze hadden nog niet gegeten. Dus ging de hele partij, minus Franske, om frietjes en daarna kregen we een gezellige avond vol geanimeerde gesprekken over babynaampjes en de vriendinnetjes van Clément, de jongste zoon van Wendy’tje – die in deze aflevering trouwens om de haverklap moest vertellen hoe blij hij wel was met zijn nieuwe papa.

De fans van Wiske en Johan, de twee steunpilaren van Wendy’tje, kunnen ook gerust zijn: hun favorieten krijgen een rolletje in de docusoap. Wiske mocht in de special nog eens uitgebreid haar visie geven op Franske, terwijl ze en passant aan Clément vroeg of hij blij was met zijn nieuwe papa en of hij altijd mocht blijven. Johan kwam dan weer langs op het moment dat Wendy in de studio haar single aan het opnemen was (‘Ah ja, was dat vanmiddag’, aldus de man die naar eigen zeggen al decennialang haar agenda bijhoudt). Zo kon hij in een gesprek met Franske nog eens zijn ambities als talkshowhost botvieren, met diepgravende vragen als ‘Ben je het hier al gewoon?’ en ‘Voel je dat als een soort gevangenschap?’ Ik durf een spin-off dus niet meteen uit te sluiten.

De laatste aflevering van Wie Wordt De Man Van Wendy had één voordeel: ik weet nu dat ik niets zal missen als ik de docusoap aan mij voorbij laat gaan.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content