Tegenlicht, een drieluik naar Pierre Bonnard

Eerste zin Ik had niet verwacht jullie ooit nog terug te zien.

Een jonge vrouw bezoekt na lange tijd nog eens haar ouders. Vader zit de krant te lezen en kijkt amper op. Moeder neemt haar mee naar de keuken, maar ook met haar kan ze geen zinnig gesprek voeren. Het is allemaal de schuld van die moeder, bedenkt de dochter zich nadien. Zij heeft nooit een kind gewild, ze kon het gewoon niet aan. Die keer toen ze haar moeder in bad zag liggen terwijl haar vader haar schetste, besefte ze dat ze nooit deel uit zou maken van hen. Dat ze niet veel later naar een kostschool werd gestuurd, versterkte dat gevoel alleen maar.

In Tegenlicht beschrijft de Frans-Britse Gabriel Josipovici de vierkant draaiende relatie tussen een schilder en zijn vrouw. Hij baseerde zich daarbij op het leven van Pierre Bonnard en diens vrouw Marthe, die zelf kinderloos waren, maar in het boek wel degelijk een dochter hebben – of misschien ook weer niet. In drie delen laat hij zijn drie personages vanuit hun standpunt weergeven waar het allemaal fout liep, waarbij Bonnard in niet meer dan een brief gericht aan Matisse aan bod komt, een brief waarin hij zijn verdriet om de dood van Marthe beschrijft.

Marthe leed aan tuberculoze laryngitis en smetvrees en bracht daarom niet alleen een groot deel van haar leven in bad door, ze wilde na verloop van tijd ook niets meer te maken hebben met Bonnards intellectuele vriendjes. De schilder vereenzaamde daardoor, en toonde hoe je de wereld in een huis kunt vatten. Je zou Bonnard de tegenhanger van Picasso kunnen noemen, die tegenover de sterke, grote en assertieve wil van die schilder zijn stille teruggetrokkenheid plaatste.

Tegenlicht is een boek vol ingehouden woede en teleurstelling, dat net als Bonnards schilderijen in dat ene huis op het platteland speelt. Maar het graaft ook pijnlijk diep in de psyche van de personages, die op zoek zijn naar de zin en de schuldigen van hun leed. Alleen zijn die er niet. Het is allemaal zinloos en niemand is schuldig, of iedereen. Er is alleen het niets dat de schilder zijn leven lang op doek wil vastleggen: ‘Er gebeurt niets, er gebeurt niets, er gebeurt niets en plotseling is er een heel leven voorbij en besef je dat dat niets eigenlijk alles was.’

Tegenlicht, een drieluik naar Pierre Bonnard *****

Gabriel Josipovici, Kievenaar (oorspronkelijke titel: Contre-Jour: A Triptych after Pierre Bonnard), 173 blz., ? 22,50.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content