Gregg Araki is niet de enige, en zeker niet de eerste die inzoomt op de sekscapades van hitsige adolescenten. Tien tienerkronieken waar het testosteron en oestrogeen afspat.

SPETTERS (Paul Verhoeven, 1980)

Paul Verhoeven serveert een poldervariant op het geile-tieners-worden-grootgenre met dit even scabreuze als karikaturale kassucces. Daarin tracht Renée Soutendijk haar frietkraam te ontvluchten, terwijl drie bevriende bikers haar hart en andere lichaamsdelen trachten te veroveren. Verhoevens tweede Jan Wolkersverfilming na Turks Fruit, indertijd goed voor demonstrerende ouders, debatten in de Tweede kamer en eivolle zalen vol kirrende kids.

CHRISTIANE F – WIR KINDER VOM BAHNHOF ZOO (Uli Edel, 1981)

Christiane F. – echte naam: Vera Christiane Felscherinow – is amper veertien wanneer ze in de stationsbuurten haar lijf verkoopt om heroïne te scoren. Een grauw, op feiten gebaseerd schandaaldrama over de West-Berlijnse tienerjunk- en prostitutiescène van de jaren zeventig, met muziek van David Bowie.

PORKY’S (Bob Clark, 1982)

Terwijl de rock-‘n-rollrevolutie van de fifties de hormonen doet oplaaien, hebben vier klasmakkers uit Angel Beach High maar één levensmissie: hun maagdelijkheid verliezen in het lokale bordeel Porky’s Bar. De moeder aller vettige tienerseksfarces, goed voor twee sequels, 100 miljoen dollar nettowinst en oneigenlijk gebruikte kijkgaten in de meisjesdouches.

FAST TIMES AT RIDGEMONT HIGH (Amy Heckerling, 1982)

Stacy Hamilton (Jennifer Jason Leigh) is vijftien, wil graag ontmaagd worden, maar weet niet hoe. Laatstejaarsscholier Jeff Spicoli (Sean Penn) wil surfen, blowen en neuken en weet verdomd goed hoe. Misschien wel de bekendste, komische highschool-klassieker uit de jaren tachtig, waarin naast Penn en Leigh ook Nicolas Cage en de nog met puisten bezette Forest Whitaker rondhossen.

KIDS (Larry Clark, 1995)

Nadat hij eerder deining had veroorzaakt met zijn foto’s van flikflooiende tienerjunks, -gigolo’s en -delinquenten, toont Larry Clark zich midden jaren negentig ook in de bioscoop een agent provocateur. Dat doet hij met dit rauwe groepsportret van snuivende, slikkende en promiscue tieners in New York, met het aidsspook loerend op de achtergrond. Een amorele uppercut van een debuutfilm naar een scenario van slackerwonderkind en Gummo-auteur Harmony Korine.

AMERICAN PIE (Paul & Chris Weitz, 1999)

De broertjes Weitz blazen het Hollywoodsubgenre van de tienersekskomedie nieuw leven in met deze monsterhit, waaruit nog vier onnozele sequels voortvloeien. Daarin zweren vier bevriende scholieren om voor het einde van het schooljaar hun maagdelijkheid te verliezen, met alle bekende en schaamhaarvrije fratsen rond bh’s, laxeermiddelen, uitwisselingsstudentes en appeltaarten van dien.

Y TU MAMA TAMBIÉN (Alfonso Cuaron, 2001)

Twee tienerjongens – Gael Garcia Bernal en Diego Luna – trekken samen met een iets oudere vrouw door het zongeblakerde hinterland van Mexico, wat resulteert in een sensuele roadmovie vol lust, vriendschap en levenswijsheid. Een sexy en ontwapend coming of age-drama van rasfilmer Alfonso Cuaron.

KEN PARK (Larry Clark, 2002)

Voor zijn vierde, in meerdere landen verboden langspeler slaat Dirty Larry Clark opnieuw de handen in elkaar met Harmony Korine, met een nog explicieter en grimmiger resultaat dan Kids. Dit keer volgt Clark enkele Californische skaters die niet alleen met hun ouders maar vooral met zichzelf in de knoop liggen. Een profiel van disfunctioneel en ‘ barely legal‘ Amerika – stijve piemels en blote vagijnen incluis.

THE RULES OF ATTRACTION (Roger Avary, 2002)

Tussen het fuiven, snuiven en seksen door ontspint zich een ménage-à-trois tussen drie kunststudenten uit New Hampshire. Een gitzwarte maar tegelijk pakkende satire op de decadente bohémiencultuur van de eighties, naar de cultroman van Generation X-chroniqueur Brett Easton Ellis.

SUPERBAD (Greg Mottola, 2007)

Vóór Seth en Evan hun diploma halen, willen beide nerdy jeugdvrienden nog één keer samen een wild avontuur beleven. En dan liefst met zoveel mogelijk meisjes en drank. Het betere highschoolwerk uit de slackerkomediefabriek van Judd ‘ 40 Year Old Virgin‘ Apatow, oftewel The Revenge of the Nerds voor de Facebookgeneratie.

(D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content