Woensdag 7/7, 21.10 – vtm

Het is even Hollands als nieuwe haring, Koninginnedag en de voorliefde voor oranje tijdens sportevenementen,

maar toch komt het naar België? Zoek dekking, want jawel: Te land, ter zee en in de lucht strijkt neer in de Vlaanders. De man die ter plekke alles in goede – nou ja – banen mag trachten te leiden, is niemand minder dan Adriaan Van den Hoof, de blijkbaar erg veelzijdige en immer sympathieke spring-in-’t-veld die u ook wel kent van Comedy Casino of Mag ik u kussen? ‘ Te land, ter zee en in de lucht behoort tot ons culturele erfgoed – je kúnt dat niet slecht vinden.’

Hoe kom jij bij een programma als ‘Te land, ter zee en in de lucht’ terecht?

Adriaan Van den Hoof: Wel, ik werk zo’n beetje bij vtm, hé. (Lacht) Even ernstig, ik wist dat ze er een Nederlands-Belgische versie van gingen maken en ben me zelf bij de bazen maar gaan voorstellen als presentator. Voor mij is Te land, ter zee en in de lucht puur jeugdsentiment.

Was je vroeger dan zo’n devote fan?

Van den Hoof: Te land, ter zee en in de lucht moet een van mijn eerste tv-herinneringen zijn. Zodra we Nederlandse zenders konden ontvangen, keken wij naar dat programma – en graag! Bovendien geldt dat voor iederéén van mijn generatie, heb ik de indruk. We moeten er eerlijk in zijn: eigenlijk zat je vooral te wachten tot iemand jammerlijk faalt. Het is fijn om daar nu zelf deel van te mogen uitmaken. (Lacht)

Heb je je intensief moeten voorbereiden op deze klus?

Van den Hoof: Dat viel nogal mee. (Lacht) Natuurlijk bedenk je vooraf een scenario, maar voor mij kwam het er vooral op aan om zo geïnteresseerd mogelijk naar de kandidaten te luisteren – al was dat bij sommigen van de Nederlandse deelnemers door hun hevige accent toch niet van de poes. Ik heb wel veel oude afleveringen opnieuw bekeken. En wat me opviel: het format is in al die jaren niet veranderd – zelfs de muziek is dezelfde gebleven. Zó sterk is het.

Bestaat er zoiets als een typische ‘Te land, ter zee en in de lucht’-kandidaat?

Van den Hoof: Eigenlijk heb je twee categorieën: de professionele deelnemers en de onder-invloed-van-te-veel-pintjes ingeschreven deelnemers. Zeker in Nederland zijn er mensen die al járen meedoen, omdat het programma er echt een vaste waarde is. Soms weten de makers vooraf al zeker wie er zal winnen. Bij de Belgische opnames heb ik opvallend veel Aalsters gehoord, van carnavalsverenigingen die hun kans wagen. Trouwens, soms weet je vooraf ook al zeker wie er de dieperik in zal gaan.

Leiden de mislukte pogingen nooit tot familiale drama’s of voor eeuwig verdorven vriendschappen?

Van den Hoof: In Nederland moet een vader die steevast won eens razend geworden zijn op zijn dochter, toen die er niet in geslaagd was de hoofdprijs binnen te halen. Om je gerust te stellen: dit jaar doet hij toch weer mee – zij het dan met zijn zoon. (Lacht) Erge ongelukken zijn er nog niet gebeurd. Sowieso is er altijd een dokter in de buurt, die de vooraf als risicowagens gecatalogeerde bouwsels nauwlettend in het oog houdt. En stel nu dat je toch enkele kneuzingen oploopt, dan maak je natuurlijk kans op de felbegeerde pechvogeltrofee.

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content