Ziet u door het tabletbos de bomen niet meer? Dan presenteren wij u vier markante toestellen die zich, elk met hun eigen troeven, van het grote aanbod onderscheiden.

APPLE – IPAD 2

Met meer dan 65.000 beschikbare applicaties voor tabletcomputers alléén heeft Apple momenteel de grootste softwaretroeven in handen. De iPad van de tweede generatie is met een totaalgewicht van iets meer dan 600 gram bijna tachtig gram lichter, en met een dikte van 8,8 millimeter bijna vijf millimeter dunner dan zijn voorganger. Verder is hij uitgerust met een krachtige dualcore-processor die tot negen maal sneller werkt. De iPad 2 behuist in tegenstelling tot zijn voorganger twéé camera’s: eentje aan de voorzijde voor videogesprekken, en één aan de achterzijde om foto’s of filmpjes mee te schieten. De prijzen schommelen tussen de 499 euro (voor het 16GB wifi-model) en 829 euro (voor de 64GB 3G-editie, waarmee u via een gsm-verbinding eender waar op internet kunt).

SAMSUNG – SLIDING PC 7

Een groot gemis voor bepaalde toepassingen op een tabletcomputer is een fysiek toetsenbord. Typen op een touch screen is lang niet zo handig bij intensief schrijfwerk. Dit euvel omzeilt Samsung perfect met de Sliding PC 7, die een uitschuifbaar toetsenbord onder het aanraakscherm herbergt. Hiermee tracht het Koreaanse merk de leemte tussen tablets, notebooks en netbooks (minilaptops) op te vullen. De machine draait op het Windows 7-besturingssysteem en heeft een Intel Atomprocessor aan boord. Het 10,1″ beeldscherm in hoge definitie is een klein beetje groter dan dat van de iPad 2. Opstarten gaat vliegensvlug dankzij de Solid State Drive (SSD). Door deze technologie gaat de batterij zelfs bij intensief gebruik tot acht uur mee. Gemiddelde prijs: 699 euro.

HP – TOUCHPAD

Hewlett-Packard (HP) geeft over enkele maanden zijn eigen conceptuele invulling aan een tabletcomputer. Met zijn eigen webOS-besturingssysteem (dat HP overkocht van Palm) belooft ’s werelds grootste computerproducent de gegevensoverdracht tussen tablets en smartphones te vereenvoudigen. Via de tap-to-share-functie kunnen met slechts enkele (vinger)commando’s documenten, muziek, foto’s, agendapunten, telefoonnummers en adresgegevens uitgewisseld worden. Handig voor wie bijvoorbeeld overdag met zijn smartphone in de weer is en ’s avonds het grotere gebruiksgemak van een tablet verkiest.

De Touchpad is verder ook voorzien van een gyroscoop, gps, snelheidsmeter en stereospeakers die werken met de Beats- audio engine van rapper Dr. Dre. Prijs (onder voorbehoud): 699 euro.

ENTOURAGE – EDGE

Voor wie maar niet kan kiezen tussen een tablet met uitgebreide internetmogelijkheden en een e-reader voor het lezen van digitale boeken, tijdschriften, beeldverhalen en kranten, is de enTourage eDGe misschien wel een mogelijk alternatief. Opengeklapt beschikt het apparaat over twee afzonderlijke beeldschermen. Aan de linkerkant bevindt zich een mat e-readerscherm (ideaal om zelfs in fel zonlicht een digitaal boek mee te lezen), rechts zit een lcd-aanraakscherm. Met het bijgesloten styluspennetje kunt u het linkerscherm ook gebruiken om handgeschreven notities, schetsen of illustraties op te maken. Beide schermen zijn via het Android besturingssysteem gelinkt, zodat teksten van het ene scherm naar het andere gestuurd kunnen worden. Het grootste nadeel van deze dualbook is zijn gewicht van bijna anderhalve kilo. Kostprijs: 599 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content