‘T IS WEER EEN VROUW

LAURA MARLING: feministisch zonder de leuzes.

U kent Laura Marling? Dan zal het geen verbazing wekken dat ze met Semper Femina alweer een poëtische en filosofische plaat aanbiedt die goed tot uitstekend is.

Nog krasser is dat de Zuid-Engelse de songs voor Semper Femina al klaar had in het najaar van 2015, amper zes maanden nadat haar vorige plaat Short Movie aan de economie was vrijgegeven. Maar aangezien het in de muziek niet om kwantiteit gaat – alleen de Australische kwieten van King Gizzard & The Lizard Wizard dreigen ermee dit jaar vijf (!) platen vol psychedelische jams uit te brengen – hebben we het liever over de inhoud.

‘Semper femina’ is Latijn voor ‘altijd vrouw’ en vrij naar Vergilius, die twee millennia geleden al de vrouw kenschetste als ‘wispelturig en veranderlijk’. Laura Marling typeert haar kunne in negen sierlijke vignetten: ze tekent vriendschap en het verraad ervan in Next Time, en onafhankelijkheid die naar eenzaamheid doorschiet in Always This Way. Niet spectaculair, wel feministisch, want Marlings inlevingsvermogen vormt de rode draad.

Anderzijds: zelfs Soothing – over seks afwijzen en de macht die dat schenkt – is geschreven met een ganzenveer, niet met een spuitbus. Nergens reikt Semper Femina de vrouwenbeweging leuzes aan. De plaattitel staat dan wel bondig op Marlings dij getatoeëerd, maar in een dode taal je vrouwelijke bewustzijn scanderen? Dat zou ietwat, shall we say, lullig zijn.

Jammer, want wat minder poëtisch omfloerst zouden Marlings songs fiks aan impact winnen, zeker gezien hun muzikale sterkte. Producer Blake Mills (Alabama Shakes, John Legend) doet namelijk wonderen met het broeierige Soothing, in Wild Fire vaart de geest van de soul, en als folky tokkelgitariste heeft het Engelse wittekopje altijd magie in de vingers.

De sleutelsong is Nouel. Marling buigt zich over het gestolde denkbeeld van de muze die alleen maar slapende ideeën in mánnen wakker maakt. Waarom zou er tussen vrouwen niet zo’n kunstig-platonische relatie kunnen bestaan? Een artieste uit Marlings Californische kennissenkring stond – lág – model. ‘She lays herself/ Across the bed/ Like the Origin du monde/ Slight of shoulder/ Long in leg/ And her hair a faded blonde.’ Elkaar zonder gêne hun origine du monde tonen: ware bohemiennes onder elkaar.

Is Semper Femina dan wispelturig, veranderlijk en wúft? Zeg niet te gauw: ’t is weer een vrouw. Ook bij Bob Dylan, om maar de eerste de beste mannelijke toondichter te noemen, had u vaak het raden naar waar zijn rijmelarijen op sloegen.

Onthoud gewoon: mooie plaat. Alweer.

LAURA MARLING ****

Semper Femina

singer-songwriter

More Alarming/Kobalt

DOWNLOAD

Soothing

Wild Fire

Nouel

KURT BLONDEEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content