Woensdag 14/4, 21.15 – Canvas. Stephen Gaghan met George Clooney, Matt Damon, Alexander Siddig. VS 2005

Molto Clooney, dat krijg je in deze intense politieke thriller. Het regiedebuut van Traffic-scenarist Stephen Gaghan verschilt sterk van Georges andere recente geëngageerde films als Good Night, and Good Luck (2005) en Michael Clayton (2007). In Syriana richten ze hun pijlen op de oliebusiness in het Midden-Oosten en de VS en de machtige wereld die erachter schuilgaat, en dat op basis van stevige research én de memoires van gewezen CIA-agent Robert Baer See No Evil.

Net zoals Gaghan in zijn drugskroniek Traffic kriskras verschillende plotlijnen, intriges en personages volgde, puzzelt hij in Syriana mozaïeksgewijs een vijftal verhalen in elkaar. Het resultaat is een onthullend portret van de geopolitieke gevolgen van een door een concern in Houston afgesloten deal.

‘Corruptie is onze bescherming’, zegt een olieman in deze urgente analyse. ‘Het houdt ons veilig en warm.’ Dat Syriana morele vraagtekens plaatst bij het strategische en vaak sinistere spel dat door olieconglomeraten gespeeld wordt, is logisch voor een film met als ondertitel ‘ Make a change, make a difference‘. Toch is het geen eenzijdige radicale reactie op Bush’ buitenlandbeleid.

De in een documentaire stijl gedraaide petroleumoorlogsfilm volgt niet alleen de lotgevallen van een ambigue CIA-agent (Clooney, die er een Oscar voor de beste bijrol mee won). Hij zoomt ook in op de machtsstrijd tussen twee Arabische prinsen, enkele advocaten die in Washington bij schimmige deals betrokken zijn, een industriële analist (Matt Demon) in Genève én enkele Pakistaanse immigranten die in een Golfstaat in het web van islamitische fundamentalisten gedreven worden.

Het caleidoscopische thrillerfresco biedt zo een fascinerend inzicht in zowel de verbanden tussen gebeurtenissen op wereldschaal als in het labyrint van belangen in het huwelijk tussen politiek en energie-industrie. Naar het voorbeeld van de Italiaanse en Amerikaanse politieke films van de jaren 70 veroordeelt Syriana daarbij vooral het bewind van cynisme en corruptie, dat gevoed wordt door de hebzucht van de olie-industrie en de westerse olieverslaving.

Luc Joris

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content