Vanaf maandag 27/6, 20.00, één

De quiz zonder punten.

Hoeveel mensen hebt u deze week al goedendag gewenst op straat? Zomaar, omdat het kon. De kans is groot dat u dan raar bekeken werd, of begroet werd door een of andere gek. Of door komiek Adriaan Van den Hoof, die er naar eigen zeggen een gewoonte van maakt: ‘We moeten meer praten met mensen die we niet kennen, zeker nu. In mijn geval is dat wel moeilijk, want dan groet ik mensen en excuseren ze zich haastig met een “oei, ik dacht dat ik u van ergens kende”. (lacht) Dat is die bekende kop hé, mensen spreken mij veel sneller aan. Maar ik ben ook heel ontvankelijk, hoor. Elke dag klampen mensen me aan op straat en blijf ik plakken om een praatje te slaan. Als mijn zonen me dan achteraf vragen wie mijn gesprekspartner was, haal ik mijn schouders op: “Gewoon, een interessante mens.” Recent ben ik naar de Dominicaanse Republiek geweest en daar kon ik met iedereen een gesprek aanknopen. Heerlijk. Ik doe niets liever dan nieuwe mensen leren kennen.’

Binnenkort presenteer je het gloednieuwe spelprogramma Switch. Ook daar zul je heel wat nieuwe gezichten zien.

ADRIAAN VAN DEN HOOF: Absoluut. Ik ben heel benieuwd naar wie ze mij allemaal zullen voorschotelen. We spelen de hele week met dezelfde vijf kandidaten dus ik krijg echt wel de kans om uit te pluizen welk vlees ik in de kuip heb. Ik wil verder gaan dan de gebruikelijke standaardvraagjes over hobby’s en interesses. Ik ga voor interactie met de kandidaten, zal polsen naar hun leven en wat ze allemaal al gedaan hebben. We hebben bewust gekozen voor heel mondige mensen, mensen die iets te vertellen hebben.

Het is een quiz zonder punten. Zal dat aanslaan, denk je?

VAN DEN HOOF: Toch wel, want het is best spannend. Je moet vooral supersnel zijn: de eerste die afdrukt, mag antwoorden. In de eerste ronde stijg je een plaats bij een juist antwoord, en zak je een plaats bij een fout antwoord. In de tweede ronde geldt dezelfde regel, maar dan zak of stijg je met twee plaatsen. In de derde ronde speel je in duo’s tegen elkaar. En in de finale moet je binnen een minuut op de eerste plaats staan om de bonus van duizend euro te pakken te krijgen.

Zo simpel is het.

VAN DEN HOOF: Zo simpel is het inderdaad! Als ik het hier zelf zo uitleg, denk ik: holy shit, wat een eenvoudig spelletje. Ik denk dat het een concept is dat snel overgenomen zal worden op de zomerkampen van jeugdbewegingen.

Met jou als gedroomde quizmaster dan.

VAN DEN HOOF:(aarzelt) Het is niet mijn ambitie om quizmaster te worden. Ik heb eerlijk gezegd lang getwijfeld om aan dit programma te beginnen. Switch is ontstaan in de zieke geesten van Bart Cannaerts en Tom Lenaerts. Zij hebben allebei serieus aan mijn mouw getrokken. Ik ben dan maar naar productiehuis Panenka gesjokt en heb er een ronde meegespeeld, met Bart als presentator. Voor ik er erg in had, waren de rollen omgekeerd. Maar ik had niet het gevoel dat ik een quiz aan het presenteren was. Het leek alsof ik een gezellige namiddag doorbracht met mijn maten en dat heeft mij over de streep getrokken. Normale mensen was geen quiz, het was een alibi om bekende mensen naar filmpjes te laten kijken (lacht). En Switch is eigenlijk gewoon met mensen praten.

ANKE WAUTERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content