Samen met Mauro Pawlowski draait Sven Mes onder de vlag van B-Kant platen op feestjes. En ze menen het: niets dan oude B-kantjes gooien ze op de platenspeler.

Draaien jullie echt enkel B-kantjes?

Dat is een handicap die we onszelf opleggen – dat maakt het spannend. Toen laptops nog niet in opmars waren, ging je in de winkel op zoek naar dat ene plaatje, dat is nu een beetje verloren gegaan. Al is dat eigenlijk een luxeprobleem.

Koop je die platen ook online?

Neen, de mafste dingen, waarvan ik trouwens altijd blij word als ik ze opleg, zijn die nummers waarop ik per toeval gebotst ben. Intussen heb ik de meeste B-hitjes wel verzameld en is het moeilijk om nog iets te vinden dat echt goed is. In zo’n zoektocht speelt een grote geluksfactor mee. Als ik op reis ben, schuim ik wel altijd de platenwinkels af, want in andere steden vind je gemakkelijker geschikte platen. Degene die ze hier verkopen, heb ik namelijk al.

Het klinkt alsof je geen grote computerfan bent.

Toch wel, ik ben vrij computerminded. Als ik ga dj’en onder een andere vlag dan die van B-Kant, draai ik wel elektronica en ben ik blij dat er dj-programma’s als Traktor of Final Scratch bestaan.

Koop je die elektronica ook op plaat?

Soms, maar zulke dingen koop ik vaak online. Op bleep.com bijvoorbeeld gebeurt het vaak dat ik in een mum van tijd vijftig nummers koop: dat kost me een heel stuk minder dan als ik al de platen zou kopen. Ook al omdat ik me beperk tot de nummers die ik echt wil hebben. Voor de muziek die ik thuis draai, koop ik wel vinyl, maar dan volledige albums en geen singletjes.

Download je ook nummers illegaal?

Regelmatig, maar ik ben geen fervente downloader. Ik download nieuwe muziek en als ik het leuk vind, dan ga ik in de winkel wel de plaat kopen. Ik vind het vaak wel nogal omslachtig om dingen te downloaden. Via The Hype Machine (hypem.com), een website die de inhoud van de beste muziekblogs verzamelt, kun je bijvoorbeeld nummers downloaden. Een link naar iTunes, waar je het nummer rechtstreeks kunt kopen en er amper een euro voor betaalt, vind ik toch écht geweldig.

Hebben nummers die je digitaal koopt een andere gevoelswaarde dan je platen?

Zeker, een plaat gooi je nooit weg, want het is een mooi voorwerp met artwork. Meestal draai ik mijn platen trouwens helemaal grijs. iTunesdownloads hebben een hoger wegwerpgehalte, je koopt ze sneller en laat ze ook sneller weer links liggen. Soms vind ik het leuk om door mijn iTunesbibliotheek te scrollen en nummers terug te vinden die ik alweer vergeten was. Die stop ik dan in mijn playlist voor die avond.

B-kant dj’s sluiten op 8 augustus het festival in Dranouter af. Meer info op www.b-kant.be.

alle links op

KNACKFOCUS.BE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content