SURVIVING CHRISTMAS

DAGELIJKSE KERST

Omdat Kerstmis méér is dan kalkoen vreten en lelijke wollen truien dragen: een handig overlevingspakket voor de hedendaagse tv-kijker.

DE CULTUREEL VERANTWOORDE FAMILIEKIJKER

UW PROFIEL – U snakt voor één keer niet naar een intellectuele kick, maar nestelt zich na de pousse-café en likeurpralines met het hele gezin voor de beeldbuis.

Omdat u sport vooral mooi vindt om naar te kijken, hebt u het kerstdiner alvast voorbereid met één oog op Dagelijkse kerst (één, dagelijks) en het andere op het eerste deel van het sportieve jaaroverzicht (23/12, 22.40, één). Na een verrukkelijke maaltijd kunt u onderuitzakken met Lady Gaga op een jazzy bedje van Tony Bennett (25/12, 23.15, één). Wilt u het André Rieu-gevoel beleven zonder naar André Rieu te hoeven kijken? Zap dan naar NPO1 voor een guilty pleasure-editie van De wereld draait door (25/12, 23.10).

DE SERIEVERSLAAFDE

UW PROFIEL – U propt zich liever vol met series dan met kroketten. U kijkt met twee ogen op minstens vier schermen tegelijkertijd.

Geen betere voorbereiding op een familietreffen dan een marathonsessie van het eerste seizoen van The Legacy (op 25/12 vanaf 11.00 op Prime Series). In de tv-theek van Rex & Rio zit ook de HBO-parel Olive Kitteridge, met Frances McDormand als Engelse wiskundelerares. Dankzij de blijde intrede van streamingdienst Netflix kunt u tussen hoofd- en nagerecht even de BBC-scifireeks Doctor Who streamen. En om alles te verteren, kunt u daar ineens het sterke Orange Is the New Black en het achtste seizoen van de Amerikaanse komische reeks How I Met Your Mother aan toevoegen.

DE KERSTHATER

UW PROFIEL – U sluit zich maar wat graag op in uw kot en heeft in deze tijden van opgeklopte warmte vooral nood aan donkere humor.

Om u vooral niet onverwacht vroeg in de stemming te laten brengen, kunt u al op 20 december Rik Mayall uw kamer laten vertimmeren. BBC zendt Lord of Misrule uit, een feestelijk eerbetoon aan de dit jaar overleden Britse komische legende, die met onvergetelijke vertolkingen en een heerlijk anarchistische mix van absurde humor en satire furore maakte in onder andere The Young Ones en Blackadder (20/12, 22.05, BBC Two). Op kerstdag zelf is er Michael McIntyres Very Christmassy Christmas Show (25/12, 22.40, BBC Two). Het Britse stand-upcomedyinstituut omarmt zo veel mogelijk verschillende kerstrituelen.

DE AVONTURIER IN HET DIEPST VAN ZIJN/HAAR GEDACHTEN

UW PROFIEL – Kerstmis is vooral een hinderlijke pauze in uw drukke leven, dat u graag omschrijft als ‘een permanente ontdekkingstocht’.

Goed nieuws: er staat u een verrukkelijk rariteitenkabinet te wachten. Op 21 december serveert Discovery Channel de laatste aflevering van The Unexplained Files, waarin experts en ooggetuigen vermeend buitenaardse fenomenen onderzoeken. Op 24 december is er op National Geographic een episode van The Happenings (01.45), over twee illusionisten die de inwoners van een Amerikaans stadje proberen wijs te maken dat er een vampier in hun midden rondwaart. Maar zoals Kerstmis al ruim 2000 jaar bewijst: mensen geloven veel, zolang het maar goed verteld is.

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content