en acht andere dingen die u deze week niet mag missen

1 FOTOGRAFIE Retro Robert Capa

Tot 20/5, Joods Historisch Museum, Amsterdam

Capa’s grootste wens was ‘een werkloze oorlogsfotograaf te worden’. Om de tijd te doden tijdens het eindeloze wachten legde hij naast gevechten in de frontlinies ook het leed van de burgers vast op de gevoelige plaat. Hard en confronterend, subtiel en ontroerend: zijn foto’s hebben ons beeld van de 20e-eeuwse geschiedenis bepaald. (Foto: Pablo Picasso en Françoise Gilot. Op de achtergrond Picasso’s neef, Javier Vilato. Golfe-Juan, Frankrijk, augustus 1948.)

www.jhm.nl

2 CONCERT Damien Rice

26/3, Koninklijk Circus, Brussel

U bent een harde als 9 Crimes bij u géén gevoelige snaar raakte. In het Koninklijk Circus komt ons Damien (zie ook p. 14) tonen dat hij het ook zonder de engelenstem van Lisa Hannigan kan. Neem kleenex mee.

www.goformusic.be

3 FESTIVAL 9e festival van de Aziatische film

28/3 tot 1/4, Deauville

Het gaat goed met de Aziatische cinema: Wang Quan’ans Tuya’s Marriage won in Berlijn, Jia Zhang Ke’s Sanxa haoren in Venetië en op het 9e Festival van de Aziatische film in Deauville staan alweer meer dan veertig oosterse pareltjes op het programma.

www.deauvilleasia.com

4 DVD Children of Men

Uit op 29/3, Universal

In Alfonso Cuaróns Children of Men doet de apocalyps zich niet voor in de vorm van een buitenaardse aanval of een allesvernietigende atoomoorlog, maar in algemene onvruchtbaarheid van de menselijke soort. Clive Owen en Julianne Moore moeten de laatste aanstaande moeder in veiligheid brengen.

www.universalstudios.com

5 EXPO Europa en de Duitse schilderkunst in de 19e eeuw

Tot 20/5, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

Geen wonder dat de Duitsers heel Europa wilden annexeren: ze keken al langer met begerige ogen naar het vele fraais dat artiesten uit alle uithoeken van ons continent creëerden. Europa en de Duitse schilderkunst in de 19 e eeuw toont hoe de oude Grieken, de Scandinavische mythes, de Zwitserse bergen en onze eigen Belgische meesters borstelende Fritzen inspireerden. (Foto: Bildnis der Heinrike Dannecker, Christian Gottlieb Schick.)

www.bozar.be

6 CONCERT Marc Moulin

30-31/3, Flagey, Brussel

Marc Moulin is gediplomeerd econoom, politicoloog, radioproducer, columnist, auteur én muzikale duizendpoot, bekend van Placebo (het avant-gardejazzcollectief welteverstaan) en het legendarische Telex. Geen Moskow Diskow in Flagey echter, waar hij vooral virtuoos piano komt spelen.

www.flagey.be

7 EVENEMENT Nacht van de geschiedenis

27/3, in diverse Vlaamse bioscopen

Tijdens De Nacht van de Geschiedenis komt geschiedenis voor een keertje niet uit boeken, maar kan je op meer dan 150 plekken in Vlaanderen terecht voor tentoonstellingen, lezingen, wandelingen, waar-gebeurdfilms en proeverijen. Vooral mee aanschuiven, want de Nacht staat in het teken van de historische gastronomie.

www.davidsfonds.be/nacht

8 EXPO Hogarth

Tot 29/4, Tate Britain, Londen

William Hogarth mag dan op het eind van zijn leven tot hofschilder zijn benoemd, de Brit deed meer dan braaf portretjes schilderen. Deze overzichtsexpo toont voor het eerst de ware draagkracht van zijn werk, inclusief moraliserende cycli, scabreuze bordeelscènes en de briljante satirische gravures die hem de naam van vroege striptekenaar opleverden.

www.tate.org.uk

9 CONCERT BrYan Ferry

29/3,

Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Vanwege een hardnekkige writer’s block beperkt hij zich op zijn nieuwste tot Dylan- covers. Gelukkig heeft de in stijl grossierende frontman van Roxy Music ook een rijk eigen repertoire waaruit hij in Antwerpen volop hits kan puren.

www.goformusic.be

10 EXPO Surreal Things

29/3 tot 22/7,

Victoria and Albert Museum, Londen

Van Dali’s lipvormige sofa over Schiaparelli’s skeletjurk tot tafels met vogelpoten: het surrealisme bracht niet alleen bizarre kunst, maar ook andere ongewone objecten voort. Niet altijd geschikt voor dagelijks gebruik, origineel en opvallend des te meer.

(Foto: Salvador Dalí, Lobster Telephone, 1938.)

www.vam.ac.uk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content