en acht andere dingen die u deze week niet mag missen

1 EXPO If Everybody had an Ocean. Brian Wilson: An art exhibition

26/5 tot 23/9, Tate St. Ives, Engeland

Geen kunst van maar over Brian Wilson en zijn in good vibrations grossierende band: in het Tatefiliaal aan de Engelse West Coast – waar de surfer dudes iets bleker zijn dan hun Californische tegenhangers – trachten 31 kunstenaars met sculpturen, schilderijen, installaties en films de Beach Boyslevensstijl op te roepen. Surfin’ UK!

www.tate.org.uk

2 BOEK Bergman. Movie Icons

Nu uit, Taschen

Word opnieuw verliefd op Ingrid Bergman in de 192 pagina’s dikke nieuwe editie van Movie Icons. Enigmatische portretten, kleurrijke posters, zeldzame filmstills en nooit eerder geziene snapshots tonen de ster uit Casablanca en Anastasia op haar sensueelst.

www.taschen.com

3 FOTOGRAFIE Architectures. Bernard Baines

Tot 10/6, Photo Gallery, Brussel

Bernard Baines leerde voor architect, maar is liever fotograaf en schilder. Disciplines die hij graag mixt door van foto’s tekeningen te maken en vice versa, met verrassende resultaten.

www.etworc.be

4 MUSICAL Grease

30/5 tot 3/6, Stadsschouwburg, Antwerpen

Grease is the word. Bijna drie decennia nadat de film alle bioscopen uitverkocht, zijn de T-Birds en Pink Ladies terug in al hun rock-‘n-rollende fiftiesglorie. Ook in de musical gaan de hoofdrollen naar de alombekende hits en een indrukwekkende hoeveelheid brylcream.

www.musichall.be

5 FILM Sileni. Jan Svankmajer

Tot 10/6, Nova, Brussel

Markies De Sade en Edgar Allan Poe inspireerden de Tsjechische cineast Jan Svankmajer tot het bijtend satirische Sileni ( Lunacy): een stop-motionmeesterwerk vol zwarte humor dat schandelijk onopgemerkt bleef. Nova maakt dat onrecht een beetje goed.

www.nova-cinema.org

6 EXPO Achter de schermen van de cinema

Tot 13/7, Internationaal Perscentrum Vlaanderen, Antwerpen

Het moeten niet altijd de acteurs zijn die met de eer gaan strijken. Willy Magiels en Robbe De Hert duikelden authentieke filmposters van weleer op voor een expo die hulde brengt aan de laatste nog levende Vlaamse billboardartiesten: afficheontwerper Jos De Cock en calycoschilders Bert De Leeuw en Ivo van Studio Marcel.

www.ipvlaanderen.be

7 FILMFESTIVAL Docville

30/5 tot 5/6, Cinema Zed, Leuven

Docville serveert weer een reeks steengoede documentaires uit binnen- en buitenland. Op de affiche staan dit keer ook een speciale selectie muziekdocu’s en een internetthemadag.

www.docville.be

8 EXPO Ruvanti

Tot 16/6, Art Base, Brussel

Vergis u niet: Ruvanti is geen toneelhypnotiseur of spirituele goeroe, maar een digitaalbeeldkunstenaar. In zijn multimediale experimenten met staged photography, video en computerschilderkunst ontmaskert Rudolf Vantilborgh – zoals hij voor de wet heet – de wereld als een permanent circus vol valse clowns en leugens.

www.art-base.be

9 CONCERT Dave Matthews Band

27/5, Vorst Nationaal Brussel

Dave Matthews speelde dit jaar al eens solo de AB plat; voor Vorst Nationaal krijgt hij versterking van zijn legendarische band en hun mix van rock, jazz, blues en wereldritmes. Mis ook het voorprogramma niet: Tom ‘Rage Against The Machine’ Morello toont zich als The Nightwatchman een stuk minder woest op akoestische gitaar.

www.livenation.be

10 EXPO Glamour in De Kunstfabriek

Tot 2/6, De Kunstfabriek, Amsterdam

In de Amsterdamse Kunstfabriek zijn de glamoureuze jaren 50 helemaal terug, met indrukwekkende larger-than-lifeportretten van Marilyn Monroe, Sophia Loren, Lauren Bacall (illustratie) en andere Hollywoodiconen.

www.dekunstfabriek.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content