Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Laten we maar meteen een open deur ter grootte van het gat in de romp van de Titanic intrappen: origineel kun je Superstaar niet noemen. Wat Gunter Lamoot in zijn eerste eigen comedyprogramma aanvangt met beelden uit het tv-archief, is in binnen- en buitenland al heel vaak gedaan, van Tv Burp over Alles Kan Beter tot de wekelijkse rubriek van Sven De Leijer in De Laatste Show. Ook het internet staat vol met ‘mash-ups’ van verschillende programma’s, scènes uit series met zelf ingesproken dialogen en andere ongein: van het filmpje uit de eerste aflevering waarin Adolf Hitler zogezegd zijn cd-collectie verkoopt (te beginnen met Regi in the Mix 7) naar de tientallen Der Untergang-parodieën op YouTube: het is een bijzonder kleine stap. Sterker nog: zelfs voor Lamoot zelf is het niet de eerste keer dat hij het tv-trucje bovenhaalt, want eigenlijk is Superstaar een lange versie van zijn rubriekje in Spam-Tv, de sketchcomedy die enkele jaren geleden te zien was op Canvas.

Gelukkig is Superstaar bij momenten grappig genoeg om je niet te veel aan het gebrek aan originaliteit te storen. Bij momenten, ja, want Gunter Lamoot mag dan van flauwe en vulgaire humor zijn handelsmerk hebben gemaakt, veel grappen uit zijn programma missen gewoon pit. De presentator (die duidelijk toch niet voor dat vak in de wieg gelegd is) lijkt te werken volgens het principe dat ook de makers van Naked Gun hanteren: als je maar vaak genoeg schiet, zullen er wel altijd een paar voltreffers tussen zitten. Korte observaties zoals die over Dina Tersago die in Boer Zoekt Vrouw tegen een cactus praat of de deelnemer uit De Perfecte Date wiens schaduw op de Hulk lijkt, zijn onweerstaanbaar grappig, maar daarvoor moet je je dan wel door lang uitgesponnen grappen over hoe de personages van Familie het tussen de lijnen over anale seks hebben, toiletbezoekjes in Aspe of schijtende duiven in Zone Stad heen werken.

Eigenlijk is Lamoot op zijn best als hij een beetje loskomt van het format en niet zozeer tv-fragmenten presenteert waaraan hem iets bijzonders is opgevallen, maar helemaal zijn eigen gang gaat met een filmpje. Wat hij in de rubriek Verrückte Idioten doet met beelden van een nazibijeenkomst in Nürnberg, is zoals gezegd niet wereldschokkend, maar het idee om Hitler zijn cd-collectie te laten verkopen of om te doen alsof het om een bingonamiddag gaat, zorgde voor heerlijke televisie. Ook de fragmenten waarin hij Eddy Wally liet opdraven als een miskend genie die lezingen over kwantummechanica moet geven of treurt om het heengaan van ‘mijn goede vriend Hugo Claus’, smaakten naar meer. Eerlijk gezegd zaten we op die momenten te hopen dat 2BE alsnog zou beslissen om Oh Oh Cherso uit te zenden, maar dan ingesproken door Gunter Lamoot.

Elke maandag, 2BE

Meer bedenkingen op www.knackfocus.be/testbeeld

STEFAAN WERBROUCK

‘MISSCHIEN MOET 2BE ‘OH OH CHERSO’ ALSNOG UITZENDEN, MAAR DAN INGESPROKEN DOOR GUNTER LAMOOT.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content