‘Heroes’ is maar een van de topseries die de volgende weken bij ons op het scherm komEN. Nog een paar reeksen om naar (uit) te kijken.

Battlestar Galactica

Wanneer Voorjaar, VT4

Wat Remake van de sciencefictionreeks uit de jaren 70. De Cylons, een ras van robotten, proberen de mensheid in een grootscheepse aanval uit te roeien. De weinige overlevenden vluchten weg onder begeleiding van het krakkemikkige oorlogsschip Battlestar Galactica, op zoek naar de mythische ‘dertiende kolonie’ uit hun heilige geschriften: de Aarde. Ondertussen worden ze achtervolgd door de Cylons, waarvan sommige zich onder de mensen hebben gemengd.

Score 9/10 Battlestar Galactica speelt, samen met The Sopranos,The Wire en Deadwood, in de Champions League van de tv. Deze ‘space opera voor de denkende mens’ (aldus Time Magazine) stelt zeer pertinente vragen over de ‘war on terror’ (hoeveel vrijheid willen we opofferen om de democratie te verdedigen?) en is tegelijk alles wat een goede dramaserie kan zijn: intelligent, uitdagend, diepgravend en meeslepend. Kortom: alles wat Emma niet is.

Jericho

Wanneer Voorjaar, VT4

Wat Na een nucleaire aanval raakt het dorpje Jericho afgesneden van de buitenwereld. De inwoners moeten zien uit te vissen wat er gaande is – en of er nog iets overblijft van de rest van de Verenigde Staten – terwijl de interne spanningen oplopen. Ondertussen komen we ook langzaam achter de geheimen van de verschillende inwoners, die allemaal wel een lijk in hun kast hebben.

Score 6/10 De eerste afleveringen zijn klasse, met een constante mysterieuze dreiging die als een paddenstoelwolk over de gebeurtenissen hangt. Daarna zakt alles wat in elkaar: in tegenstelling tot het eerste seizoen van Lost, waar de reeks duidelijk de mosterd heeft gehaald, slaagt Jericho er niet in de personages echt tot leven te laten komen. Daarvoor zijn de verwikkelingen in het dorpje – affaires, familievetes, kalverliefdes – net iets te soapachtig.

Prison Break II

Wanneer April, Kanaaltwee

Wat Het tweede seizoen van dé hit van vorig najaar, dat een antwoord moet geven op drie belangrijke vragen. Kunnen Michael Scofield en zijn makkers uit de handen blijven van hun achtervolgers? Wie zit er precies achter het complot om Lincoln Burrows op de elektrische stoel te krijgen? En heeft de reeks nog wel zin nu de ontsnapping achter de rug is?

Score 7,5/10 Prison Break II schiet uit de startblokken met enkele afleveringen die makkelijk naast het beste uit het vorige seizoen kunnen staan. De manier waarop de verschillende personages – en hun verhaallijnen – langzaam over heel de VS uitzwermen, is bepaald indrukwekkend. Maar later raakt Prison Break een beetje de pedalen kwijt en hebben de makers steeds meer moeite om alle losse eindjes aan elkaar te knopen.

Men In Trees

Wanneer Voorjaar, VijfTV

Wat Marin Frist (Anne Heche), auteur van enkele succesvolle relatieboeken voor vrouwen, moet in Elmo, een klein dorpje in Alaska, een lezing houden. Als blijkt dat niet de vrouwen van Elmo haar hulp hebben ingeroepen, maar de mannen (wegens heel erg in de meerderheid in het dorp), besluit Frist te blijven en haar volgende boek te wijden aan de geheimen van de andere sekse. En dan komt ze erachter dat ze eigenlijk niet zoveel weet over mannen als ze zelf dacht.

Score 7,5/10 We weten het: dit klinkt klef. En bij momenten is Men In Trees ook even zoet als een baklava doorweekt met cola. Maar even vaak is de serie – een iets publieksvriendelijkere versie van cultreeks Northern Exposure – heel slim en vinnig, met absurde humor en enkele heerlijk bizarre nevenpersonages. Na The Gilmore Girls, Everwood en The O.C. opnieuw een bewijs van het Amerikaanse talent om je tegelijk te ontroeren, aan het lachen te brengen en op de zenuwen te werken.

The Sopranos VI

Wanneer April, Kanaaltwee

Wat Dé tv-serie van de afgelopen vijftien jaar, een cultureel fenomeen dat de hele wereld is rondgetrokken. En nu is het bijna voorbij. Kanaaltwee brengt dit voorjaar de eerste twaalf afleveringen van het zesde seizoen op de buis, in de VS worden vanaf april de laatste acht episodes uitgezonden. Al is er natuurlijk altijd hoop: David Chase, de man achter Tony Soprano, heeft de laatste vijf jaar voor de start van een seizoen iedere keer gezegd dat het daarna voorbij zou zijn, maar telkens kon hij overtuigd worden om er nog een verlengstuk aan te breien. Wie weet: misschien komt er toch een film?

Score 9/10 Als het zesde seizoen ook het laatste is, dan neemt The Sopranos in ieder geval afscheid met een knaller. Het eerste deel (dat in Vlaanderen enkele maanden geleden al uitkwam op dvd) bevat enkele van de meest gedurfde afleveringen uit de hele reeks (die droomsequentie!) en slaagt er van bij het begin in om je bij de keel te grijpen. En als we zien op wat voor een briljante manier Six Feet Under, dat andere HBO-vlaggenschip, er een punt achter heeft gezet, zijn we bijna geneigd om te zeggen: laat dat afscheid maar komen. Bijna.

Empire Falls

Wanneer Voorjaar, VijfTV

Wat Een tweedelige miniserie van HBO gebaseerd op het gelijknamige boek van Richard Russo, over een klein dorpje in de staat New England dat zwaar te lijden heeft onder de recessie en de ondergang van Amerika’s industrie. De chef van een hamburgerrestaurant probeert een betere toekomst voor hem en zijn dochter op te bouwen, maar wordt tegengewerkt door de plaatselijke rijke familie en zijn ietwat gestoorde vader.

Score 7/10 Paul Newman (die er niet meteen uitziet als een man van wie je sladressing zou kopen), Philip Seymour Hoffman, Ed Harris, Helen Hunt: Empire Falls kan niet klagen over een gebrek aan grote namen. Het zijn ook vooral de acteurs die het schip drijvende houden, want voor de rest houdt de minireeks iets te sterk vast aan zijn literaire afkomst om echt te beklijven. (S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content