Over Superman leek alles al gezegd, tot ‘Smallville’ in zijn jeugd ging graven. De serie over de puber achter ‘The Man of Steel’ werd een wereldwijd succes, en Tom Welling schoot met zijn eerste hoofdrol meteen in de roos.

Smallville Elke woensdag û 19.30 Kanaaltwee

En hoe was Christopher Reeve?

Tom Welling: Het was plezant, hij is echt een grappige kerel. Hij heeft me verteld over zijn ervaringen als Superman, en over de special effects in die oude films. Vroeger hadden ze dagen nodig om dingen te filmen die we nu in een uurtje opnemen. Daar kreeg hij een serieuze kick van. (lacht) Natuurlijk hebben we ook over Superman gepraat. Nu goed: vooral hij heeft erover gepraat. Hij weet wellicht het meest af van Superman dan wie dan ook op de planeet. Hij weet er gewoon alles van.

Nochtans was Reeve niet geïnteresseerd in Superman toen hij de rol aannam. Net zoals jij toen je begon met ‘Smallville’.

Welling: Ja, ik heb daar nog over staan grappen met hem. Hij begon in te gaan op allerlei details uit de Superman-verhalen en ik zei: ‘ Hey man, ik weet er niets van, en ik wil er ook niets van weten.’ En toen journalisten ons daarna interviewden en mij vragen stelden over Superman, dan onderbrak Reeve ze en zei hij: ‘Hij weet daar niets van.’

Het is een zegen dat ik niet veel over Superman weet. Toen ik de rol had, heb ik ervoor gekozen om geen research te doen en gewoon af te gaan op de informatie in de scripts. Dat is logisch, want mijn personage dateert van ver voor de gewone Supermanverhalen. Fans komen me wel vertellen dat sommige dingen niet kloppen met de hele mythologie, maar dat is dan maar zo. Dus de boeken, de films, de geschenken met Superman die mensen me hebben opgestuurd, ze zijn allemaal diep weggeborgen. Misschien over twintig jaar, als de serie allang voorbij is, bekijk ik ze nog eens.

Maar je moet de films toch gezien hebben? Heb je ooit een cape gehad?

Welling: Ja, de eerste film heb ik ooit wel gezien, toen ik heel klein was. En volgens mijn vader had ik een Supermanpakje toen ik vijf jaar was, hij zegt dat hij daar nog bezwarend materiaal van heeft liggen. (lacht) Maar voor de rest weet ik niet meer van Superman dan de modale tv-kijker.

Hoe opgelucht was je toen je het script las en zag dat je geen blauw pak aanmoest? Of een rood broekje?

Welling: Ik heb geen tijd gehad om opgelucht te zijn. Toen ik binnenkwam op de auditie, was het eerste wat de scenaristen me zeiden: ‘Wat je ook denkt, je zal nooit een maillot moeten dragen, en je krijgt geen cape.’ En dat was dat. Voor zover ik weet, blijven ze daar ook bij. En dat moet ook, want Smallville is geen serie over Superman. Het gaat over de strijd die Clark Kent moet leveren om een gewone tiener te zijn.

Maar hij moet toch ook opgroeien. Op een bepaald moment zal hij toch een superheld moeten worden.

Welling: Er zal natuurlijk een moment komen waarop ik er niet meer uitzie als een high school boy. Hoewel, nu moet ik vooral nog tegen mijn baby face véchten. (lacht) Maar we hebben één belangrijke troef: het gaat hier om een superheld. Niemand weet hoe oud hij is. Zodra ik echter moet beginnen rondvliegen, gaan we in tegen alles waar de serie voor staat. Het zijn immers precies die talenten die hem in de weg zitten, die hem verhinderen om ‘normaal’ te zijn. Dus hopelijk duurt het nog een hele tijd vooraleer ik in de paskamer sta met een stretchpakje.

Hebben ze je al gevraagd om Superman te spelen in de nieuwe film?

Welling: Neen, en ik heb er ook nog niet over nagedacht. Als ze me de rol aanbieden, dan pas zal ik het beginnen overwegen. Eerder niet.

Je hebt New York en een job als fotomodel achter je gelaten om in Los Angeles acteur te worden. Dan moet je wel heel zeker zijn van je stuk.

Welling: Ik denk niet dat ik ooit echt acteur wilde worden. Maar ik wou wel altijd dingen ontdekken, iets nieuws beleven, en dit is natuurlijk een fantastische manier om dat te doen. Als ik er één term op moet plakken: opwinding. Er gaat geen moment voorbij zonder dat je iets nieuws ziet of leert, en dat is heel opwindend.

Iedereen omschrijft je als een serieuze jongen en een keiharde werker. Ben je een ambitieus baasje?

Welling: Je zou het ambitie kunnen noemen. Of trots, verantwoordelijkheid, plicht: al die termen zijn van toepassing. Hmm, ik denk dat ik zonet Clark Kent omschreven heb. (lacht)

Terwijl de nieuwe Supermanfilm, geschreven door Alias– scenarist J.J. Abrams, langzaam weer op de lange baan lijkt te komen – de streefdatum is momenteel 2005 – rijgt de legendarische comic-figuur op het kleine scherm de successen wel aan elkaar. In de serie Smallville meer bepaald. Die werd in de VS van bij de start in 2001 bejubeld als een van de beste nieuwe shows van de laatste jaren, en ook de rest van de wereld is sindsdien gevallen voor de originele reeks rond de jeugdjaren van Clark Kent. Want daar, in die ene eenvoudige gouden vondst, ligt de sleutel tot het succes: in Smallville is Superman (nog) geen held die in zijn blauwe cape rondvliegt en de wereld redt – de slagzin van de reeks is ‘No tights, no flights’ -, maar gewoon een tiener die zich vragen stelt over zijn afkomst, die worstelt met de vreemde trekjes die hij aan zijn lichaam ontdekt en die voor alles normaal wil zijn. Een opgroeiende puber, kortom. Smallville lijkt dan ook meer op tienerseries als Dawson’s Creek dan op Lois & Clark. Maar dan met enkele bizarre randpersonages, goede scenario’s en uitstekende acteurs.

De buzz rond Smallville is ook afgestraald op de hoofdrolspeler, Tom Welling, een bescheiden, zachtaardige kerel die perfect gecast is als de jongen uit een klein dorpje die voorbestemd is tot grootsheid. Welling werd in 1977 geboren in New York en werkte eerst – het zal u wel niet verwonderen – een tijdje als fotomodel in The Big Apple. Na een paar jaar verhuisde hij naar Los Angeles ( ’the craziest thing I have ever done’, zo noemt hij die beslissing) om er zoals zovelen acteur te worden. Maar natuurlijk, met zulke looks gaan de deuren voor je open. Na een kleine bijrol in Judging Amy kreeg Welling in Smallville zijn eerste lead, en: a star was born. Trouwens, als u denkt dat op de foto hiernaast Mr. Paintbrush aan het werk is geweest, dan moeten we u teleurstellen: Tom Welling ziet er in levenden lijve even akelig perfect uit als op papier. Net voor we hem konden interviewen, had de man hoog bezoek gehad. De echte Superman, alias Christopher Reeve, heeft in het tweede seizoen van Smallville een gastrol en de aflevering in kwestie – die over enkele weken bij ons te zien is – was net opgenomen.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content