GORDON PARKS JR

VS 1972. MET RON O’NEAL, CARL LEE, SHEILA FRAZIER. 01.25 – BBC 2

SUPERFLY

Melvin Van Peebles trok met Sweet Sweetback’s Baadasssss Song in de jaren zeventig het ondertussen dankzij Quentin Tarantino opnieuw populaire blaxploitation-genre op gang. Superfly is een van de meest succesrijke films uit die cultcyclus, die titels omvat als Foxy Brown en Black Ceasar. Deze op Manhattan gesitueerde films vertrekt van een vertrouwde premisse zoals we die kennen van ettelijke andere film noirs of gangsterfilms: de hippe Cadillac-eigenaar en cocaïnedealer Priest (Ron O’Neal) wil samen met zijn partner Eddie nog een laatste grote deal afhandelen om vervolgens met de drug- business te kappen en een comfortabel leven te gaan lijden, ver van de gevaarlijke straten. Maar dat is dan zonder het misdaadmilieu gerekend, want die laten Priest niet zomaar uit hun klauwen glippen.

Funkmeester Curtis Mayfield schreef de sfeervolle pulserende score van deze smaakvolle en grimmige misdaadfilm, door Gordon Parks Jr strak geregisseerd. Parks – die zeven jaar later omkwam bij een vliegtuigongeval in Afrika – was de zoon van Gordon Parks, regisseur van Shaft, een van de sleutelfilms van het blaxploitation-genre. Superfly kreeg indertijd nogal wat kritiek te slikken om de romantische verheerlijking van het drugsdealen, maar is nu een uniek tijdsdocument omwille van de mode en meer bepaald de coole en elegante outfits van Priest (let op zijn trenchcoat met lange flapkraag), een bijnaam die hij dankt aan zijn gewoonte om zijn drugswaar in een kruis te bewaren.

Blue Hawaii* Norman Taurog, VS 1961. Een flinke portie Elvis-kitsch: moet kunnen! Can’t Help Falling in Love en Rock-A-Hula-Baby zijn slechts enkele van de vele songs die The King, als ex-GI in spannende short, in deze tamme musical vol exotische dansnummertjes zingt met de surfplank onder de arm (15.00 – VIJFtv) Space Cowboys ** Clint Eastwood, VS 2000. Vier grijsaards op pensioen – Clint, James Garner, Donald Sutherland en Tommy Lee Jones – worden door de NASA opgetrommeld voor een speciale ruimtemissie. Het is vooral in de grappige en ontroerende scènes tussen de generaties onderling en hun kijk op het beroep dat deze ultraklassieke ruimtekomedie weet te charmeren (20.50 – Kanaaltwee) Fortress ** Stuart Gordon, VS 1992. Christopher Lambert is de gedetineerde die aan laserstralen en robotbewakers probeert te ontsnappen in een VS met Mao-stempel (slechts een kind per gezin). Een al bij al fascinerende sf-thriller en originele futuristische hightech gevangenisfilm van Re-Animator-regisseur Gordon. (23.05 – Kanaaltwee)

Luc Joris

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content